Počítáme s tím, že příprava trvá asi 45 minut až hodinu.
Ze švestek vyjmeme pecky a rozdělíme je na poloviny. Natrháme si šalvějové lístky. Červenou cibuli oloupeme, překrojíme na půlky a nakrájíme na plátky. Kotlety osolíme a opepříme. Pánev se lžící olivového oleje rozehřejeme na vysokou teplotu, vložíme kotlety a po každé straně je smažíme asi 4-6 minut. Potom kotlety vyjmeme, předáme na talíř a přikryjeme alobalem.
Na pánev dáme dvě lžíce olivového oleje, přidáme pokrájenou cibuli a smažíme ji asi 4 minuty dokud nezměkne. Zmírníme příkon tepla, cibuli osolíme a opepříme a za občasného míchání smažíme dalších 10 minut, dokud nezíská tmavě hnědou barvu.
Opět zvýšíme příkon tepla a přidáme půlky švestek a šalvějové lístky. Za občasného míchání smažíme asi 4 minuty, švestky by měly zkaramelizovat. Poté přidáme balzamikový ocet, promícháme a smažíme asi minutu, dokud se ocet nevstřebá.
Maso pod alobalem zatím pustilo šťávu, vrátíme ho i se šťávou na pánev a vše společně asi dvě minuty prohřejeme. Směs z cibule a švestek umístíme na talíři na kotletu.
Jako přílohu jsem použila šťouchané brambory se smetanou a pažitkou.