Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jahodová roláda se zakysanou smetanou
(vde)
recept číslo: 3529
roljak.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

5 vajec
100 g cukru krupice
120 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce oleje
1 lžíce citrónové šťávy

Náplň:
400 g jahod
2 zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
 

Postup

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny. Přidáme olej a citrónovou šťávu a lehce promícháme. Prášek do pečiva dobře rozmícháme v mouce. Bílky vyšleháme do tuha. Mouku a sníh z bílků postupně vmícháme do žloutkové pěny.

Plech vyložíme papírem na pečení, ideálně okraje papíru zahneme. Papír pokapeme malinko olejem a olej rozetřeme mašlovačkou (nebo postříkáme olejem ve spreji). Těsto nalijeme na pečící papír a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a upečeme. Po vyjmutí z trouby co nejdříve upečený plát těsta srolujeme, a to i s papírem. Ještě teplá roláda se tak lépe přizpůsobí svému budoucímu tvaru.

Mezitím si očistíme jahody, opláchneme je a necháme dobře okapat. Jahody rozkrájíme na poloviny. Zakysané smetany promícháme s moučkovým cukrem a potřeme jimi vychladlý plát těsta. Na jednu stranu plátu (tu kde začneme rolovat), poklademe jahody. Pak co nejpevněji zarolujeme a současně oddělujeme papír na pečení. Jahody se při rolování trochu posunou, takže budou téměř rovnoměrně rozdělené v roládě. Hotovou roládu zabalíme do papíru na pečení a necháme trochu odležet v ledničce. Když se trochu rozleží, chuť jahod se smetanou pronikne do těsta, které mírně zvlhne. Chutná tak nejlíp.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".