Nechcete-li si připravovat svoje oblíbené těsto na závin (i na této kuchařce najdete dost námětů), stačí si koupit jeden balíček listového těsta. Nejvíce času vám tak zabere příprava jablečné náplně. Jablka je třeba oloupat, odstranit jádřince a nastrouhat na větší nudličky na okurkovém struhadle.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou poloviny rozválíme na tenký ovál (komu se těsto lepí, tak může velmi lehce vál poprášit moukou). Těsto při rozvalování obracíme, jde to lépe a nezůstane přilepené. Rozválené těsto posypeme uprostřed oválu tenkou vrstvou strouhanky. Její funkce spočívá v tom, že absorbuje vlhkost z nastrouhaných jablek. Poklademe vrstvou nastrouhaných jablek, poprášíme skořicí, posypeme slunečnicovými semínky a rozinkami. Zabalíme do závinu, chce to trochu zručnosti. A pak přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Stejně uděláme u druhý závin.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C. Při této teplotě pečeme asi 10 minut, poté zmírníme na 180 st. C a dopečeme. Když je závin zlatavý, vyjmeme a necháme zchladnout. Před podáváním pocukrujeme. Výborně chutná vlahý.