Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Velikonoční nádivka 2
(vde)
recept číslo: 3426
venadiv.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g uzeného masa
hrst mladých kopřiv
4 vejce
4 housky
125 ml mléka
2 lžíce krupice
100 ml vývaru (teplého)
20 g čerstvého droždí
sůl
muškátový oříšek
sůl
mletý pepř
stroužek česneku

Tuk a strouhanka na vysypání formy
 

Postup

Nezbytnou surovinou na toto typicky velikonoční jídlo jsou výhonky mladých kopřiv. Další surovinou je uzené maso, které dáme asi na 20 minut povařit do vody, poté vyjmeme a necháme vychladnout. Připravíme si dost velkou misku nebo jinou nádobu, ve které budeme dělat směs na nádivku.

Housky nakrájíme na kostičky, na stejně velké kostičky nakrájíme i uzené maso. Kopřivy posekáme. Žloutky oddělíme od bílků a rozšleháme je s polovinou mléka. Do druhé části mléka zamícháme krupici a necháme změknout. Nakrájenou housku zalijeme vývarem. Pozor, nesmí ho být moc, jen tolik, co se do housky vsákne. K tomu rozdrobíme kvasnice a vše promícháme. Přidáme maso, nasekané kopřivy prolisovaný česnek, vejce s mlékem a mléko s krupicí, postrouháme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

Formu (malý pekáč) vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Hmotu do ní nalijeme a urovnáme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme, dokud na povrchu nezezlátne. Odzkoušíme špejlí, pokud se nelepí, můžeme vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Příprava je trochu pracnější, ale tato nádivka je skvělá a nadýchaná díky přidanému droždí. Nádivka je dobrá vlahá, ale i studená.

Názory čtenárů

Dělala jsem. Je vynikajícííí
dne 16.4.2017 07:41:18
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".