Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Dort straciatela
(vde)
recept číslo: 3412
dortstraci.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus:
5 vajec
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
5 polévkových lžic horké vody
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce kakaového prášku
2 lžíce oleje

Krém:
380 ml mléka
380 g ZMĚKLÉHO másla
2 moučkové cukry
60 g cukru krupice
1,5 polévkové lžíce hladké mouky
1,5 polévkové lžíce Gustinu (kukuřičný škrob)
50 g čokolády na ozdobení
velká čokoláda Margot do krému
 

Postup

Oddělíme bílky a žloutky. Bílky ušleháme s polovinou cukru, až jsou tuhé. Druhou polovinu cukru se žloutky,horkou vodou a olejem šleháme asi 4 minuty, až vznikne hustá žloutková pěna. Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva a 3 lžícemi kakaového prášku. Ke žloutkové směsi postupně přidáváme mouku a ušlehané bílky a lehce mícháme.

Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm, kterou jsme předem vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme 10 minut na 180 stupňů a poté dopékáme na 150 stupňů asi 30 minut. Po vyjmutí necháme zchladnout a poté korpus rozkrojíme na poloviny.

Na krém si předem připravíme moučnou kaši. V malé části mléka rozmícháme škrob a moukou. Zbývající část mléka s cukry zahříváme a mícháme. Do horkého mléka nalijeme mléko s rozmíchanou moukou a škrobem a za stálého míchání necháme povařit, až zhoustne. Pozor, rádo se připaluje, zvolíme vhodnou nádobu! Po zhoustnutí na kaši odstavíme a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.
Změklé máslo rozšleháme a postupně k němu přidáváme moučnou sladkou kaši. Vznikne lehký máslový krém. Rozdělíme ho na poloviny. Do jedné přidáme hrubě nastrouhanou čokoládu Margot a krém použijeme na naplnění dortu. Druhou polovinou potřeme dort na povrchu a krajích. Povrch posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou.
Dort dáme do chladna, aby krém dobře ztuhl.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".