Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do pánve. Zasypeme cukrem, přidáme vinný ocet, sušený tymián (pokud budeme přidávat čerstvý, dáme ho až později a sušený samozřejmě ne) a prolisovaný česnek. Tuto směs přivedeme k varu, snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme asi 3/4 hodiny. Cibule musí být měkká a téměř všechna tekutina se musí vypařit. Pak vmícháme čerstvý tymián (pokud jsme již dříve nepoužili sušený), odstavíme a necháme vychladnout.
Bagetu nebo chleba nakrájíme na plátky a na plechu vložíme do trouby pod gril. Plátky opečeme z obou stran do zlatova. Potom na ně rozdělíme sýr nakrájený na kousky a dáme ještě krátce pod gril, aby se sýr trochu roztavil. Na každý toust dáme asi 2 lžičky připravené cibulové marmelády a podáváme ještě horké.
Poznámka:
Hotovou vychladlou marmeládu můžeme naplnit do uzavíratelných skleniček a uchovat v ledničce až dva týdny.