Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Šlehačkový dort s malinami
(vde)
recept číslo: 3305
dortzorka.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus kakaový:
5 vajec
100 g cukru krupice
100 g hladké mouky
10 g prášku do pečiva
32 g kakaa
3.5 polévkové lžíce oleje
forma o průměru 24 cm

Krém z mascarpone:
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
300 ml smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce moučkového cukru
40 g vanilkového cukru
1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
citrónová šťáva

Šlehačkový krém:
1 Rama Cremefine ke šlehání
1/2 vanilkového cukru

Plnění:
rum
čerstvé maliny
višňová marmeláda


Zdobení:
čerstvé maliny
mandarinka
čokoládové tyčky
 

Postup

Příprava korpusu:
Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Bílky ušleháme s polovinou cukru na tuhý sníh, žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru do pěny. Šleháme asi 4 minuty. Nakonec přidáme olej. Ručně postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva a kakaem střídavě se sněhem z bílků. Hotové těsto nalijeme a urovnáme do dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 st. C 10 minut, potom ztlumíme na 150 st. C a pečeme dalších 20 minut. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Potom korpus rozřízneme na poloviny. Spodní část vrátíme do umytého dortového ráfku, pokapeme rumem a potřeme višňovou marmeládou.

Příprava krému z mascarpone:
Ušleháme zvlášť smetanu ke šlehání a zvlášť mascarpone se zakysanou smetanou a cukrem. K mascarpone přidáme pár kapek citronové šťávy a vmícháme šlehačku. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a opatrně spojíme se smetanovou hmotou. Krém připravujeme až těsně před plněním dortu, aby nezačal tuhnout. Polovinu krému naneseme na spodní plát, poklademe malinami a přiklopíme vrchním plátem. Ten také pokapeme rumem a potřeme druhou polovinou krému. Povrch uhladíme a dort necháme ztuhnout v chladnu.

Po ztuhnutí objedeme dort v ráfku ostrým nožem a ráfek sejmeme. Ušleháme do tuha Ramu cremefine ke šlehání s polovinou vanilkového cukru. Tímto krémem potřeme boky dortu a povrch dortu. Ozdobíme malinami, dílky mandarinky a čokoládovými tyčkami.

Inspiraci pro tento dort jsem našla na Zorčiných estránkách. Dort jsem vyzkoušela - výsledek viz fotografie. Je moc dobrý, jemný.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".