Do hrnku dáme trochu vlahého mléka, trochu mouky a lžičku cukru. Do toho rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Zatím si jemně nastrouháme uzený sýr do těsta a připravíme si do mísy všechny ostatní suroviny. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto - nejdříve nožem a potom rukama. Těsto necháme v teple (pod utěrkou asi hodinu)kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé části vytvoříme bochánek. Postupně každý bochánek na pomoučeném vále rozválíme hodně do tenka a snažíme se vytvořit co nejpravidelnější kruh. Těsto ořízneme rádýlkem podle kruhové šablony nebo třeba podle vhodné mísy. Kruh rozdělíme rádýlkem na 16 stejných výsečí, ze kterých potom rolujeme lasturky. Jsou poměrně malé, ale při pečení se nafouknou. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení. Lasturky potřeme rozšlehaným bílkem se solí a každou posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme je v troubě při teplotě 180 až 200 st. C po dobu asi 15 minut. Jsou vhodné jako drobné slané chuťovky třeba k vínu.
Inspirace na www.sladkosti.net.