Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout, až je vlahé. Ve vlahém mléce rozmícháme cukr, rozdrobíme do něj droždí a necháme ho vzejít. Prosijeme si mouku, přidáme k žloutky sůl. Ztužený tuk nastrouháme. Všechny surovniny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. Vzhledem k velkému množství surovin je výhodné si těsto nechat umíchat například v pekárně (zvolíme program bez kynutí).
Jakmile je těsto hladké, můžeme z něj dělat koláčky. Část těsta rozválíme na lehce pomoučeném vále, pokrájíme na čtverečky (asi 4 x 4 cm), na každý dáme trochu náplně a rohy stiskneme k sobě. Koláčky klademe na plech jeden těsně vedle druhého. Plech nemusíme vytírat tukem, koláčky ho obsahují dost a po upečení jdou dobře oddělit. Pečeme je při teplotě asi 180 st. C zhruba 20 minut.
Ihned po upečení je potřeme rozpušteným máslem smíchaným s rumem. Potíráme hodně, vše by se mělo vypotřebovat. Pak je necháme trochu vychladnout, ale ještě vlahé je oddělujeme a opatrně oballujeme v moučkovém cukru.
Z uvedeného množství jsou dva velké plechy koláčků. Vydrží i týden vláčné.
Náplně:
povidlová - jsou-li povidla tuhá, zahřejeme je se lžící vody a mícháme. Můžeme přidat i trochu rumu.
tvarohová - tvaroh smíchaný s trochou moučkového cukru + rozinka
maková, ořechová...