Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Chlupatý dort
(vde)
recept číslo: 3220
chludor.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Korpus:
5 vajec
300 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice

Krém:
250 g smetany ke šlehání
220 g kvalitní hořké čokolády
30 g másla

+ mandlové plátky na posypání
likér nebo rum
 

Postup

Začínáme přípravou krému, protože bude chladnout a tuhnout delší dobu. Do misky si nalámeme čokoládu, měla by být opravdu kvalitní, s vysokým obsahme kakaového prášku. Mléko s kouskem másla zahřejeme až téměř k varu a potom hned nalijeme na nalámanou čokoládu. Mícháme vařečkou (už ne na zdroji tepla) až se čokoláda úplně rozpustí v mléce. Trvá to nějakou tu chvíli, musí vzniknout polohustý krém jednolité čokoládové barvy. Misku s krémem dáme do chladna nejlépe přes noc ztuhnout. Krém po ztuhnutí je tak akorát hustý, že se s ním dobře pracuje.

Těsto na korpus je jednoduché piškotové. Oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme cukr a šleháme, až se vytvoří hustá pěna (a cukr se úplně rozpustí). Potom ke žloutkové směsi přidáváme střídavě mouku a sníh z bílků a lehce mícháme. Těsto nalijeme do dortové formy vytřené tukem a vysypané moukou, urovnáme až ke krajům a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Upečeme, ke konci odzkoušíme špejlí - po zapíchnutí a vytažení musí zůstat suchá. Necháme vychladnout.

Korpus po vychladnutí rozkrojíme a na obě části na řezu pokapeme oblíbeným likérem nebo rumem. Potřeme silnou vrstvou krému a spojíme. Povrch také rovnoměrně potřeme krémem a posypeme mandlovými lupínky.

Poznámka:
Krém můžete samozřejmě použít i na jiné moučníky, nejen na dort.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".