Hrách přebereme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho namočený přes noc. Druhý den hrách uvaříme do měkka a osolíme. Uvařený hrách částečně zcedíme a potom rozmixujeme ponorným mixérem na kaši.
Cibuli oloupeme, pokrájíme a na rozpáleném sádle orestujeme do zlatova. Asi polovinu dáme stranou na přelití kaše. Do druhé části orestované cibule přidáme mouku a připravíme jíšku. Přidáme ji do hrachové kaše, kterou ještě asi 10 minut povaříme. Nakonec kaši dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a mletým pepřem. Kaši přelijeme při servírování orestovanou cibulkou se sádlem.
Ke hrachové kaši můžeme podávat opečenou klobásu (nařízneme na ni mřížku a opečeme ji na pánvi). Na pánvi můžeme také připravit volské oko, další přílohou ke hrachové kaši může být třeba plátek uzeného.