Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kapr smažený (pro začátečníky)
(vde)
recept číslo: 300
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

kapr o váze 2-3 kg
strouhanka
3 vajíčka
250 ml mléka
sůl
pepř
citron
tuk na smažení
 

Postup

Jste-li v situaci, že chcete připravovat kapra a nemáte s tím příliš zkušeností, tak je následující povídání určeno právě pro Vás. Samozřejmě předpokládám, že máte kapra zabitého, v lepším případě i vykuchaného.
Pokud se chystáte kapra kuchat, potom to chce dostatek času a trpělivosti. Než začnete, připravte si nádobu na odpad, misku na rybí hlavu a použitelné vnitřnosti, starou utěrku, která vám pomůže kapra udržet na místě, ostrý větší nůž a nůžky na drůbež. Nejdříve za pomoci nože a nůžek oddělíte hlavu za skřelemi a dáte ji stranou. Její další zpracování je popsánu u receptu na polévku z rybí hlavy. Potom opatrně kapra na břichu rozřízneme směrem od konečníku k hlavě, vnitřnosti podebereme rukou a jako celek je vytáhneme. Mlíčí nebo jikry oddělíme a můžeme je použít také do polévky. Pokud máte kapra plného šupin, doporučuji stáhnout kůži. Jde-li o kapra naháče, který má sem tam nějakou šupinku, potom je nožem oškrábneme a kůži na rybě ponecháme (je zdravá a kdyby někomu nechutnala, nechá ji prostě na talíři). Při stahování kůže postupujeme směrem od břicha k páteři. Na okraji se snažíme si oddělit malý kousek kůže od masa, vytvoříme si jakousi "kapsičku" a tu potom pomocí palce neustále zvětšujeme a oddělujeme tak kůži od masa. Že se vám stahování kůže daří, poznáte podle toho, že se odděluje čistá kůže a na masu zůstává tenký stříbrný povlak. Také ploutve odstraníme (nejlépe nůžkami na drůbež) a rybu rozdělíme na porce. Opláchneme je, osušíme, osolíme (solíme trochu více než například řízek) a trochu opepříme a necháme v chladu asi jednu hodinu odležet. Potom každou porci masa obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a solí a nakonec ve strouhance. Strouhanku dobře na řízek přitiskneme. Smažíme na rozpáleném tuku (nejlépe na oleji), ideální je smažení ve fritovacím hrnci, protože tam se dobře prosmaží i silnější porce ryby. Po vyjmutí osmaženého řízku z oleje necháme přebytečný tuk odkapat.
Podáváme s bramborovým salátem a kolečkem citronu. Sklenice piva je také myslím dost nezbytná.
Důležité upozornění: při jídle pokud možno nemluvíme, soustředíme se na chuť a na kosti.

?

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".