Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva. Rozdrobíme do ní tuk (nebo nastrouháme na hrubém struhadle), přidáme jogurt (opravdu ten smetanový) a rukama vypracujeme hladké těsto. Lépe se zpracovává na vále než v míse, je dost pružné a je třeba trochu přitlačit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu asi 15 minut odpočinout.
Zatím si připravíme ořechovou nádivku. Pokud použijete jako já tu hotovou od firmy Labeta, stačí jen ke směsi přidat určené množství vody, promíchat a chvilku počkat. Samozřejmě si ji můžete připravit i sami - stačí 200 g mletých ořechů, 200 ml smetany, 160 g cukru, 10 cukrářských piškotů a 2 lžíce medu - vše promíchat.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého vytvoříme hladký kulatý bochánek. Ten rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tenkou pravidelnou kruhovou placku. Tu rozdělíme na 8 dílů (výsečí). Na stranu proti špičce rozetřeme asi lžičku ořechové náplně a přidáme pár odkapaných rozinek. Stočíme pevně a zahneme do rohlíčku. Tímto způsobem zpracujeme všechny čtyři kusy těsta. Pokud dobře počítám, máme 32 rohlíčků.
Pečeme je v troubě při 180 st. C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby je pocukrujeme. Nejlepší jsou ještě vlahé, ale i studené stojí za hřích.
Poznámka:
Popis je dlouhý a podrobný, ale v tomto provedení jsou to nejjednodušší ořechové rohlíčky, které jsem kdy dělala.