Recept je určen pro přípravu těsta v pekárně na chleba. Našla jsem jej někde na webu (autor babka), vyzkoušela a jde opravdu o recept vychytaný. Hned napoprvé se mi povedly výborné dalamánky!
Droždí smícháme se lžičkou hnědého cukru a dvěma lžícemi vody a necháme trochu nakynout. Mouku, jeden druh po druhém pěkně prosijeme přes síto, aby byla dobře provzdušněná. Do nádoby domácí pekárny nejdříve dáme všechny tekutiny - vlahou vodu, olej, ocet. Potom vsypeme všechnu mouku. Na jednu stranu mouky nasypeme kmín a sůl, na druhou stranu mouky do dolíku vlijeme vzešlé droždí. Zapneme pekárnu na program "těsto".
Po vyjmutí z pekárny těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a vytvoříme pomoučenýma rukama širší válečky - dalamánky. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě nejméně půl hodiny kynout. Vykynuté pomašlujeme bílkem a posypeme solí a celým kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zlatova. Do trouby přidáme kastrolek s vodou. Po upečení sejmeme co nejdříve z plechu a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky k mouce:
Poměr všech tří uvedených druhů je velmi důležitý - používám chlebovou mouku s názvem Předměřická (je místní). Ale jistě to půjde i z jiných druhů chlebové žitné a pšeničké mouky.