Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vychytané dalamánky od babky
(bab)
recept číslo: 2862
vychydal.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 ml + 2 lžíce vody
1/2 kostky droždí
1 lžička hnědého cukru
2 lžičky soli
2 lžičky celého kmínu
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
100 g hladké mouky
200 g chlebové pšeničké mouky
200 g chlebové žitné mouky

Na povrch:
1 bílek na potření
sůl
kmín
 

Postup

Recept je určen pro přípravu těsta v pekárně na chleba. Našla jsem jej někde na webu (autor babka), vyzkoušela a jde opravdu o recept vychytaný. Hned napoprvé se mi povedly výborné dalamánky!

Droždí smícháme se lžičkou hnědého cukru a dvěma lžícemi vody a necháme trochu nakynout. Mouku, jeden druh po druhém pěkně prosijeme přes síto, aby byla dobře provzdušněná. Do nádoby domácí pekárny nejdříve dáme všechny tekutiny - vlahou vodu, olej, ocet. Potom vsypeme všechnu mouku. Na jednu stranu mouky nasypeme kmín a sůl, na druhou stranu mouky do dolíku vlijeme vzešlé droždí. Zapneme pekárnu na program "těsto".

Po vyjmutí z pekárny těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a vytvoříme pomoučenýma rukama širší válečky - dalamánky. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě nejméně půl hodiny kynout. Vykynuté pomašlujeme bílkem a posypeme solí a celým kmínem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zlatova. Do trouby přidáme kastrolek s vodou. Po upečení sejmeme co nejdříve z plechu a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámky k mouce:
Poměr všech tří uvedených druhů je velmi důležitý - používám chlebovou mouku s názvem Předměřická (je místní). Ale jistě to půjde i z jiných druhů chlebové žitné a pšeničké mouky.

Názory čtenárů

je to vinkající
Eva Tichá dne 5.8.2013 13:39:24
Dobrý den, rádi bychom Vám představili nový web, který je zaměřený na recepty z mouky: www.receptyzmouky.cz AKCE: Za sedm vložených receptů s fotografiemi Vám zašleme naši originální kuchařskou zástěru. Ten, kdo vloží nejvíce receptů do 31.12.2012 od nás obdrží dárkový poukaz na kurz vaření v Pražském kulinářském institutu, kde je také lektorem pan Zdeněk Pohlreich. Dále ke každému receptu můžete ZDARMA připojit Vaše logo !!! Těšíme se na Vaše zajímavé recepty. ReceptyZmouky.cz
nabídka dne 28.5.2012 08:23:14
Fakt vychytané těsto!
Ywa dne 31.3.2012 09:29:49
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".