Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Velikonoční bochánek
(vde)
recept číslo: 2800
bocha.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g polohrubé mouky
110 g másla (tuku)
110 g moučkového cukru
2 žloutky
30 g droždí
200 ml vlažného mléka
citrónová kůra
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
5 g soli
50 g rozinek

1 vejce na potření
 

Postup

Tuk rozpustíme a necháme zchladnout (měl by zůstat vlahý). Mléko mírně zahřejeme, do vlažného přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít. Mouku smícháme s cukrem, solí, nastrouhanou citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem.
Pokud připravujeme těsto v pekárně (používám pekárnu Eta Delica), vkládají se nejdříve tekutiny. Takže vlahý tuk, mléko ze vzešlými kvasnicemi, trochu rumu, žloutky a nakonec vše, co jsme smíchali s moukou. Použijeme program pro přípravu těsta. Rozinky (sušené brusinky) nasypeme do pekárny až zazní signál pro přidávání surovin (před posledním hnětením).

Pro ruční zpracování těsta většinou vlijeme kvásek do mouky, přidáme trochu rumu a žloutky. Potom vařečkou vypracujeme těsto, až je úplně hladké a lesklé. Nakonec zapracujeme rozinky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout, až dvakrát zvětší svůj objem.

Další zpracování těsta je už stejné. Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na vrchu ho nastříhneme do křížku a necháme znovu pod utěrkou asi půl hodiny kynout. Poté celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 170 st. C. Zvolna pečeme asi 45 minut.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".