Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Vídeňské houstičky
recept číslo: 2784
vihou.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g hladké pšeničné mouky
100 g polohrubé špaldové mouky
2 žloutky
260 ml vlahé vody
1 lžička soli
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce olivového oleje
1 sáček sušeného droždí
Na potření a posypání:
1 vejce
mák nebo sezamové semínko
 

Postup

Příprava v domácí pekárně:
Do nádoby dáme vlahou (ne studenou vodu), olivový olej a žloutky. Hladkou mouku prosejeme a dbáme, aby měla pokojovou teplotu. Přidáme k ní špaldovou mouku, cukr a lžičku soli a nasypeme do hnětací nádoby domácí pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Zapneme program pekárny pro přípravu kynutého těsta.

Příprava bez domácí pekárny:
Do prosáté hladké mouky (pokojové teploty) přidáme špaldovou mouku a zamícháme sušené droždí. Dále přidáme cukr, sůl, olivový olej, žloutky. Nakonec přidáme vlahou vodu tak, aby se těsto dalo dobře zadělávat. Uvedené množství je orientační, je-li třeba, trochu vody přidáme. Těsto řádně vypracujeme, až je vláčné a lesklé. Samozřejmě se nesmí chytat stěn nádoby. Přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílků. Z každého dílu těsta uděláme váleček a ten rozdělíme na 3 části, ze kterých upleteme housku. Upletené housky dáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout. Potom každou housku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme (mákem, sezamovým semínkem, kmínem…). Vložíme do trouby rozehřáté asi na 200 st. C a pečeme asi 20 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme na mřížce vydýchat.
Poznámka: Volně podle knížky S Čirinou na cestách.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".