Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Moje vánočka (příprava těsta v pekárně)
(vde)
recept číslo: 2744
vanocma.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
150 g másla
3 žloutky
35 g droždí
250 ml mléka
2 lžíce rumu
nastrouhaná citrónová kůra
rozinky namočené v rumu
mandlové lupínky
špetka soli.
 

Postup

Jde prakticky o trochu těžší kynuté těsto (většímu množství tuku odpovídá i větší množství použitého droždí). Postup je mírně upravený pro přípravu těsta v domácí pekárně.
Hladkou mouku prosejeme (a opravdu to neošidíme, je to důležité pro kvalitu těsta). Mouka by měla mít zhruba teplotu místnosti. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mléko mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí, které necháme vzejít. K mouce přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr, sůl a vanilkový cukr, promícháme.
Do nádoby pekárny dáme rozpuštěný tuk, mléko se vzešlým droždím, rum, žloutky. Nakonec přisypeme promíchané sypké suroviny. Zvolíme program pro přípravu těsta. Při druhém kynutí k těstu přidáme okapané rozinky (namáčeli jsme je v rumu) a mandlové lupínky, při dalším hnětení jsou zapracovány do těsta. Vznikne krásně nadýchané kynuté těsto.
Po vyjmutí těsta z nádoby domácí pekárny ho rozdělíme na 8 stejných dílů. Ze sedmi dílů uválíme dlouhé stejně silné válečky. Spodní patro vánočky upleteme ze čtyř válečků a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Uprostřed trochu stiskneme a vytvoříme tak lepší prostor pro „usazení“ druhého patra vánočky. Druhé patro vánočky pleteme ze tří válečku jako cop, položíme na první patro a opět podélně uprostřed hranou dlaně trochu promáčkneme. Poslední díl těsta rozdělíme na dvě stejně velké části, vyválíme dva tenčí válečky, ty zkroutíme a položíme na vrch vánočky. Okraje na konci podložíme dospod. Takto připravenou vánočku přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple ještě asi ½ hodiny kynout. Poté ji pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Vánočku pečeme pomalu v troubě vyhřáté asi na 170 st. C . Trvá to zhruba hodinu.
Rady pro přípravu vánočky:
- pokud se vám do pečení nechce, tak to nedělejte a vánočku si radši kupte
- použijte kvalitní mouku a dbejte, aby nebyla „studená“
- místo rozinek a mandlových lupínků můžete použít třeba nasekané sušené meruňky, sušené brusinky, ořechy, slunečnicová semínka
- pokud si nejste jisti, jak se plete vánočka, nejdříve se na to někde podívejte
- pokud máte pocit, že se vrchní pletenec vaší vánočky trochu sváží ke straně, můžete ho „přidržet na místě“ zapíchnutou špejlí nebo párátkem.

Názory čtenárů

Těsto nádherné, jen jsme propásla ten signál pro přidání rozinek, tak jsem je do těsta zapracovala ručně. Pečení také v pohodě, jen jí trošku spadl hřebínek...
Monča dne 23.12.2012 17:04:52
Tak jsem na ni poprvé zadělala v pekárně a jsem zvědavá, jak to dopadne. Zatím se vrtí...
Monča dne 23.12.2012 07:43:21
Ted´ bude má!!
Vánočka dne 16.12.2010 12:14:47
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".