Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablečný závin z pomazánkového másla
(vde)
recept číslo: 2693
zapoma.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g pomazánkového másla bez příchuti(2 kelímky)
100 g másla
290 g hladké mouky

Náplň:
1,5 kg jablek
hrst rozinek
hrst nasekaných ořechů
skořice
2 lžíce krupicového cukru
2 lžíce strouhanky
 

Postup

Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, pomazánkové máslo a nasekané normální máslo a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v chladnu alespoň hodinu odpočinout.
Zatím si oloupeme, vykrájíme a nastrouháme jablka (na plátky nebo na hrubé nudličky) a připravíme další suroviny.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny (budou z něj dva záviny). Z každé poloviny si nejdříve vytvoříme váleček, ten potom na pomoučeném vále rozválíme na obdélník. Těsto by mělo být tenké, ale nesmí se trhat a musí jít snadno oddělit od válu. Prostřední část těsta posypeme rovnoměrně strouhankou (1-2 lžíce na jeden závin), poklademe nakrájenými jablky, posypeme skořicí, opláchnutými rozinkami a nasekanými ořechy. Za pomoci utěrky svineme, okraje na koncích podložíme. Rovněž za pomoci utěrky závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Stejně uděláme samozřejmě i druhý závin. Povrch závinu můžeme před vložením do trouby potřít trochou mléka (zezlátne).
Pečeme v troubě zahřáté na 180 st. C.
Upečený závin poprášíme moučkovým cukrem, krájíme trochu šikmo a podáváme.

Názory čtenárů

Jablka krájím na kostičky(vždy polovinu i se slupkou,protože je v nich důležitá vláknina).Koláč je chutnější.Těsto rozválím celé přímo na plechu, potaženém pečícím papírem a mírně pomaštěném olejem,pak těsto na plechu rozkrojí na dvě půlky nožem a oba záviny vytvářím přímo na plechu, bez potíží.Místo skořice používám hotový skořicový cukr z obchodu,je v něm už i vanilka a nemusí se tam toho nasypat příliš....
Jiřina dne 7.7.2011 15:01:09
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".