Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Celozrnné slunečnicové pečivo
(vde)
recept číslo: 2643
celozh.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g celozrnné pšeničné mouky
100 g hladké pšeničné mouky
30 g droždí
1 kostka cukru
1 rovná lžíce soli
150 ml mléka
50 g tuku (Hera)
250 ml vody
50 g slunečnicových semínek do těsta
50 g slunečnicových semínek na posypání
1 vejce na potření
 

Postup

Lehce rozmícháme 150 ml vlahého mléka, kostku cukru, 3 lžíce mouky a rozdrobené droždí, nádobu přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti vzkynout kvásek (trvá to asi 10 minut). Zatím si rozpustíme tuk a necháme vychladnout, protože ho přidáváme vlahý. Smícháme obě mouky, sůl a slunečnicová semínka. Potom přilijeme vzešlý kvásek, tuk a vodu a vypracujeme hladké těsto. Necháme opět v teplé místnosti kynout.
Na pomoučeném vále rozkrájíme na kousky a tvarujeme pečivou. Můžeme dělat bulky jako na obrázku (nahoře je do křížku nastřihneme nůžkami), rohlíky či houstičky nebo větší celozrnné bagety. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme druhou dávkou slunečnicových semínek. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zlatova.
Poznámka:
Nejlepší jsou ještě vlahé, třeba s kouskem másla. A proč je peču, když podobné prodávají v každém pekařství? Důvodem je cena, která se alespoň u nás pohybuje kolem 5 Kč za jeden kousek. I když celozrnná mouka stojí snad méně, než bílá.
Nemám domácí pekárnu, kdo ji máte, můžete si recept trochu přizpůsobit.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".