Hovězí plátky naklepeme, po obou stranách osolíme a opepříme. Po jedné straně potřeme hořčicí - může být obyčejná plnotučná nebo třeba dijonská. Vajíčko uvařené natvrdo rozdělíme na čtvrtky, okurky podélně na poloviny a párek nebo klobásku podélně na čtvrtky. Na každý plátek poklademe plátek anglické slaniny kousek vajíčka, kyselé okurky a párku, pevně zabalíme a ovážeme nití nebo upevníme jehlo na závitky. Hotový závitek obalíme v hladké mouce.
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubší kostičky. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje (sádla), cibuli na něm orestujeme a opečeme po všech stranách závitky. Potom je zalijeme horkou vodou asi do poloviny výšky závitků, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme. Ke konci dušení (doba záleží na kvalitě masa), zahustíme šťávu lžičkou mouky rozmíchanou ve vodě a necháme provařit. Podle potřeby dosolíme. Kdo má rád hladkou šťávu bez kousků cibule, může ji rozmixovat.
Podáváme klasicky s vařenou rýží.
Poznámka:
Očekávám, že co člověk připravující ptáčky, to bude jiný názor na jejich náplň. Také experimentuji a dovnitř přidávám, co dům a zahrada dá. Například posekanou chilli papričku, proužek cukety či mrkve (tu hlavně pro barvu).