Nejdříve si rozpustíme tuk a necháme trochu zchladnout - do těsta ho používáme vlahý. Mouku promícháme s práškem do pečiva. Celá vejce a cukr vyšleháme do husté hladké pěny. Vmícháme vlahé mléko a vlahý tuk, postupně přisypeme mouku s práškem do pečiva a lehce vymícháme hladkou hmotu. Tu nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou - můžeme použít velkou dortovou nebo koláčovou formu. Povrch hustě posypeme borůvkami, vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů C a pečeme asi 20 minut.
Zatím si smícháme dva kelímky zakysané smetany s cukrem a kokosovou moučkou. Chceme-li vyšší bílou vrstvu, než je na obrázku, můžeme použít i více kelímků smetany. Teď jsou na výběr dva postupy:
1. Koláč necháme úplně dopéct, trochu vychladnout a na moučník natřeme bílou kokosovou vrstvu. Takto upravený koláč je určený k rychlé spotřebě. Nejlépe chutná vlažný.
2. Asi 5 minut před dopečením vyjmeme koláč z trouby a potřeme ho rovnoměrné bílou kokosovou hmotou. Koláč dopečeme. Horní vrstva na krajích mírně zezlátne. Koláč se dá klidně jíst i další den (poku něco zbyde).
Poznámka:
Koláč jsem vymyslela při pobytu v Janských lázních, kdy všude nabízeli pouze klasické borůvkové koláče s drobenkou. Ne, že by nebyly dobré, ale změna je život.