Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Meruňková marmeláda
(vde)
recept číslo: 2512
merdzem.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg zralých až přezrálých meruněk
350 g cukru (krystal, krupice)
1 GELFIX 3+1
 

Postup

Příprava domácí zavařeniny se nám vyplatí tehdy, pokud máme vlastní zahrádku nebo zdroj levného ovoce.
Na meruňkovou zavařeninu jsou nejlepší hodně zralé meruňky, zvlášťě v kombinaci s přípravkem GELFIX 3+1, který vyžaduje přidat málo cukru. Meruňky samozřejmě omyjeme, odpeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Vložíme je do hrnce s širokým dnem a na mírném plameni je rozvaříme. Samozřejmě mícháme, aby se ovoce nepřipálilo. Gelfix promícháme se 2 lžícemi cukru a zamícháme do ovoce. Společně povaříme asi minutu. Potom přidáme 350 g cukru, promícháme, přivedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut.
Hotovou zavařeninou naplníme čistě vymyté a nejlépe ještě teplé sklenice, uzavřeme víčky a otočíme na 5 minut dnem nahoru.
Tipy pro začátečníky:
Máte-li ovoce více, připravujte postupně jednu dávku za druhou.
Pro zavařeniny můžete použít skleničky s víčky od majonézy, nakládané zeleniny či jiných potravin. Vše však musí být velmi dobře vymyté v horké vodě. Dá se použít myčka, kde se vše včetně víček nechá umýt na co nejvyšší teplotu.
Hotovou zavařeninu si označte štítkem s druhem zavařeniny a rokem. Časem se vám to bude velice hodit.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".