Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Rybízový kompot
(vde)
recept číslo: 2511
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Rybíz
Cukr krystal, krupice
na 1 l vody 500 až 800 g cukru

Pomůcky:
Zavařovací hrnec s teploměrem
sklenice
víčka
hlava na zatlačení víček
 

Postup

Protože mám rybízu každý rok nadbytek, kromě výroby rybízové zavařeniny a mražení rybízu dělám i rybízový kompot. Podávám ho většinou v kombinaci s ananasovým kompotem - obě chuti i barvy se k sobě báječně hodí. Pokud jste ve stejné situaci, třeba vám přijde vhod tento stručný návod:
Nejdříve si umyjeme sklenice a víčka - používám malé sklenice o objemu cca 320 ml a víčka, která je nutno přitlačit zavařovací hlavou. Lze použít i jiné sklenice od kupovaných džemů či konzervované zeleniny. Vždy však dobře umyté, nejjednodušší je dát je do myčky umýt na co nejvyšší teplotu. Z rybízu musíme odstranit třapiny, to je piplačka, kterou doporučuji dělat u televize či rádia, jinak se to nedá dlouho vydržet. Otrhaný rybíz je třeba propláchnout ve studené vodě. Dělám to opět v dobře umytém dřezu. Propláchnutý rybíz nechám okapat a plním jím sklenice až po okraj. Ještě lehce stisknu a přidám, co se vejde.
Nálev si připravím v poměru minimálně 500 g cukru na 1 l vody. Toto množství nálevu stačí asi na 10 až 12 malých sklenic s rybízem. Horkým nálevem zaliju ovoce ve sklenice do výše asi 1 cm pod horní okraj. Sklenici co nejdříve zavíčkuji a vložím do zavařovacího hrnce s horkou vodou, které by mělo být tolik, aby byla víčka potopená. . Na jednu dávku do hrnce se vejde asi 10 až 12 sklenic. Hrnec se uzavře a steriluje se 20 minut při 80 st. C. (Přesně řečeno, když teplota dosáhne 80 stupňů, hodně ztlumíme nebo vypneme zdroj tepla a necháme v hrnci uvedenou dobu. Teplota by neměla klesnout pod 80 stupňů). Potom z hrnce vyjmeme, dobře se to dělá speciálními kleštěmi na kompotové sklenice.) Po zchladnutí uložíme, nejlépe na chladné a tmavé místo. A během zimy konzumujeme.
Poznámka:
Možná zavařujete úplně jinak, moderněji - máte možnost poradit a diskutovat s ostatním. Mně tento postup spolehlivě funguje už léta a dělám to tak, jak mě to naučil můj tatínek.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".