Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Halušky se zelím a špekem
(ano)
recept číslo: 248
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

750 g brambor
150 g hrubé mouky
150 g hladké mouky
sůl
vejce
200 g slaniny pokud nedržíte dietu)nebo 400 g brynzy
 

Postup

K nahrubo strouhaným bramborám přidáme všechno ostatní. Těsto by se mělo oddělovat od mísy. Je-li řidší, zahustíme hrubou moukou, příliš husté ředíme mlékem.
Velký hrnec dost slané vody přivedeme k varu. Lžičkou namočenou ve vodě (aby se to nelepilo) vykrajujeme menší elipsoidy a házíme dovnitř. Vaříme tak 5 min a pak jednu elipsoidu ochutnáme. Mělo by to být k jídlu.
Slaninu (nebo špek) nakrájíme na kostičky a na nevelkém plameni necháme pomalu rozškvařit.

ZELÍ (pro nekuchaře): Na sádle zpěníme cibuli. Přidáme zelí (čerstvé - pokrájené na nudličky, nebo sterilované), podlijeme, přidáme kmín a dusíme. Podle mě by oboje mělo být tak po 15 minutách OK, ale radši ochutnáme, jestli se zelí mezi zuby dobře rozpadne. Pokud ano, dochutíme SOCem (Sůl, Ocet, Cukr) - přidáváme od všeho trošku a stále ochutnáváme (cukru je většinou pořeba nejmíň). Fajnšmekr může zahustit zásmažkou - moukou rozmíchávanou na ohni v rozpuštěném tuku (nejlepší, nejdražší a nejnezdravější je samozřejmě máslo), ale není to nutné (oil, sádlo, ztužený tuk).

Na talíř servírujeme halušky vybrané z hrnce cedníkem a řádně okapané, polijeme zelím a navrch posypeme slaninou i s vyškvařeným omastkem (slovakofilové a ti, co drží dietu, jistě použijí brynzu).
Já k tomu podávám pivo (i dvě) a pokud si dáváte halušky

Názory čtenárů

Zelí vařím zrovna tak jak popisujete.Kromě octa nemám ráda moc kyselé. Zahuštěné zelí-tak zvané moravské je pochoutka, kterou máme moc rádi. Ale ty kalorie, ale když ono je tak dobré.Moravákům za to dík.Slovákům, dík za halušky a Čechům za pivo. Souhlasíte?
Jana dne 12.12.2004
Díky za recept na zelí pro nekuchaře. Z předchozího názoru se také poučím
Květa dne 11.12.2004
Myslím, že jsem spíš slovakofil, a proto můj názor je asi takový:
-buď jsou brynzové halušky, nebo jsou pak strapačky (to jsou halušky bez brynzy, ale s kysaným zelím
- halušky není dobré vykrajovat lžící, pak jsou příliš velké. Když nemáme přímo haluškové síto (přes které jen halušky protláčíme), je lepší si těsto rozetřít na malé prkénko ve slabé vrstvě (cca 3-5 mm) a nožem postupně oddělovat malé kousky a rovnou je házet do vroucí vody. Halušky mají být malé. asi jako větší fazole.
ája dne 26.11.2000
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".