Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Chlupaté knedlíky se zelím
(vde)
recept číslo: 247
chknedl.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Na knedlíky:
700 g brambor
260 g hrubé mouky
1 vejce
1 rovná lžíce soli
trochu mletého pepře

Ke knedlíkům:
500 g kysaného zelí
200 g uzeného masa
2 cibule
2 lžíce sádla

 

Postup

Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, pepř a vejce. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu s jednou lžící soli. Jakmile se voda vaří, začneme rychle vykrajovat lžící z těsta noky a vkládat je do vody. Abychom získali noky stejné velikosti, postupujeme tak, že lžíci nabereme těsto a urovnáme jej na lžíci tím, že lžící "opřeme" těstem o stěnu mísy. Snažíme se noky tvořit a vhazovat do vody poměrně rychle, protože stejně velké noky by se měly vařit zhruba stejnou dobu. Ještě než se voda začne znovu vařit, odloupneme lehce vařečkou knedlíky ode dna. Doba varu je zhruba 5 minut - záleží na velikosti knedlíků. Pokud se nám zdá, že se knedlíky rozvářejí, nepanikaříme. Zpravidla tomu tak není, jen při vaření knedlíků se uvolňuje trochu bramborového těsta do vody a voda zbělí. Pokud si nejsme jisti a vaříme tyto knedlíky poprvé, vyplatí se uvařit nejdříve jeden knedlík na zkoušku a v případě, že se rozvaří, přidat do připraveného těsta ještě trochu hrubé mouky. Knedlíky se z vody snažíme vyndat také rychle - nejlépe drátěnnou naběračkou. Ideálním doplňkem k těmto knedlíkům je vařené kysané zelí a opečené kousky uzeného masa. Ozdobíme osmaženými kolečky cibule.
Kysané zelí vaříme pod pokličkou asi ve 300 ml vody, osolíme, pokmínujeme. Zbytek vody slijeme, k zelí přidáme trochu cukru a lžíci syrového sádla. Zamícháme, necháme pár minut pod pokličkou odstát a můžeme jím posypat horké chlupaté knedlíky. Uzené maso opečeme na lžíci sádla, rovněž tak na kolečka nebo půlkolečka nakrájenou cibuli a obojím posypeme knedlíky se zelím. Pak už jen chybí sklenice piva.


Názory čtenárů

Totální propadák, těsto se ve vroucí vodě prakticky rozpustilo. zkoušela jsem poprvé chlupáče pouze ze syrových brambor, předtím vždycky půl na půl s vařenýma erteplema a můj dnešní neúspěch byl mým "tolerantním" manželem patřičně odměněn. Takže pečený bůček v domácím kysaném zelí s domácím kváskovým chlebem - bezva sobotní menu.
Zita F. dne 12.12.2015 15:37:03
DOBRÉ RÁNO dnes nevim co k obědu ale chlupaté knedle to je vono a nápad je tu ale nevi zda vidrzi ahoj a krasne rano.
KMOCHOVA dne 12.4.2015 08:23:39
Nechápu, proč všichni jako na povel zapomněli rozlišovat mezi "loupáním" a "škrábáním, nebo oškrábáním" brambor. Chtěl bych na vlastní oči vidět, jak dlouho by někomu trvalo "oloupat" syrový brambor.
Miloš dne 21.2.2015 10:35:13
vypada to divne s prominutim
dopis dne 11.11.2012 11:23:09
Ježiš, Vy jste mi ale naladily slinu.. Jdu na ně.. To by v tom byl čert, abych si dneska po dluhý době nepocutnal. Neměl jsem je snad 100 let a divim se, že mi z jídelníčku ulně vypadly. :-))
Mirek dne 26.7.2008 21:06:14
Já někdy chlupačky promíchám s osmaženou cibulkou a usušenymi houbami , které před tím povařím s kouskem masoxu.
lenka dne 2.8.2007
Jedno z nejoblíbenějších jídel u nás doma. Uvařené knedlíky je dobré v cedníku propláchnout horkou vodou, aby se znich dostal ten škrobový sliz. Pak je v míse prosypávám zelím a prolévám škvarky smaženými v sádle s cibulkou a promíchám. Pokud mi to všechno nesnědí na posezení, vydrží v ledničce i týden, lehce se ohřeje v mikrovlnce.
Veronika dne 11.9.2003
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".