Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Plundrové koláče
(bab)
recept číslo: 2437
plundra.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Tukové těsto:
150 g tuku
100 g hladké mouky
Kynuté těsto:
260 g polohrubé mouky
25 g moučkového cukru
20 g droždí
1 žloutek
špetka soli
120 ml vlažného mléka
Náplň:
250 g měkkého tvaroku
15 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
strouhaná citrónová kůra
1 lžíce dětské krupičky
1 lžíce kompotovaných brusinek
 

Postup

Tuk a hladkou mouku na tukové těsto zpracujeme, až je hladké a dáme do chladna odležet. Kynuté těsto připravujeme klasicky. Nejdříve rozdrobíme do vlahého mléka kvasnice, přidáme trochu mouky a necháme v teple vytvořit kvásek. Po vykynutí jej smícháme s moukou, solí a žloutkem a vypracujeme hladké těsto. Nemělo by se lepit ani na misku, ani na vařečku, nemělo by být tuhé ani řídké. Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout asi hodinu.
Potom vykynuté těsto předáme na pomoučený vál a vyválíme na plát. Také z druhého těsta vyválíme (menší) plát a dáme jej na polovinu kynutého těsta. Přikryjeme druhou polovinou a okraje dobře přitlačíme. Rozválíme válečkeme, složíme třikrát do sebe a znovu necháme asi půl hodiny kynout. Tento postup ještě jednou opakujeme včetně další půlhodiny kynutí.
Zatím si připravíme nádivku smícháním uvedených surovin, ale může být i jakákoliv jiná nádivka. Těsto rozválíme na plát, rozkrájíme na čtverečky o straně asi 10 až 15 cm. Dobrostřed dáme lžičku náplně, rohy čtverce vytáhneme, přehneme je přes sebe a dobře přitlačíme. Koláč přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme v troubě předehřáté asi na 180 stupňů C.

Názory čtenárů

plundrove koalce jsou vyborna vec
veronika dne 14.12.2010 09:31:11
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".