Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Brynzové halušky
(jto)
recept číslo: 243
halusky.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

600 g syrových brambor (4 velké)
400 g hladké mouky
1 vejce
1 dl vařící vody
250 g brynzy
150 až 200 g slaniny
 

Postup

Brambory nastrouháme, nejlépe na jemném struhadle na nudličky. Vmícháme 1 dl vařící vody.Přidáme mouku, vajíčko a promícháme. Dáme vařit větší množství vody a do vařící vody haluškové těsto přes cedník na noky tvarujeme. Pokud nemáte cedník na noky ( má asi 1 cm velké kulaté otvory), vykrajujte těsto lžící. Než se začne vařit voda, na hluboké pánvi rozpustíme nadrobno pokrájenou slaninu, přikryjeme pokličkou, aby nevychladla. Uvařené halušky dáváme ke slanině, promícháme, aby se neslepily. Nakonec vmícháme brynzu. Kdo má rád slaninu i navrch, může ji dát na hotové jídlo na talíři.

Názory čtenárů

Pre lepšiu chuť je dobré rozmiešať bryndzu s kyslou smotanou a trochou vody z uvarených halušiek... Halušky majú potom jemnejšiu chuť... :)
Katka dne 19.8.2012 13:52:09
halušky se dělaji s polohrube mouky tosou prave halušky jinak postup dobry
učitelka dne 9.1.2012 00:16:03
Dělám halušky ještě na jiný způsob, snad tento recept pochází z Podkrkonoší. Jsou to halušky s houbami. Připravíme si těsto z nastrouhaných brambor, polohrubé mouky a soli. Do hrnce dáme vařit do většího množství vody sušené houby, které vybereme a dáme podusit na rozpuštěné máslo, vodu nevzlejeme. Halušky zavařujeme do tohoto osoleného houbového vývaru. Po uvaření smícháme s orestovanými houbami na másle. Másla musí být dostatek, aby se halušky pořádně promastily. Všichni máme tyto halušky moc rádi a po letošním vydařeném houbovém létě možná máte spoustu usušených hub a nevíte co s nima.
Grichová Milena dne 11.11.2010 19:55:05
Já také nemusím s brynzou, ale dělám obměnu: Uvařím halušky,zvlášť uvařím kyselé zelí a dám stranou. uvařím dobré uzené,ˇ( nejlepší, ale je od soukromníka co už se nevaří)nakrájím na kostičky. Teď to nejdůležitější nakrájet houby-směs-větší množství, na sádle zpěním cibuli, přidám houby, kmín a dusím dokud se voda úplně neodpaří až v polovině dušení přidám trošku soli. Nakonec přidám utřený česnek se solí nesmí být prolisovaný to má jinou chuť a není to ono. Pak všechny suroviny smíchám dohromady a dám chvíli zapéct do trouby. Je to úžasná mňamka a zdá se pracná, ale není. Vše si nanoste na pracovní desku a jeďte.(Ten utřený česnek dávám i do smaženice to je pak to pravé ořechové).
Jarka D. dne 1.4.2008 22:12:26
taky dělám halušky u nás je to sváteční jidlo ,ale super máme to rádi všichni a hodně špeku na halušky prostě je to BOMBA hihi i Kalorická
Zdenka dne 29.4.2007
Na Slovensku nie je zvykom dávať do cesta vajíčko. A múku dávame aj hl. aj polohrubú.
Elen-Slovensko dne 25.4.2006
Podle mě jsou halušky to vůbec nejlepší jídlo jaký znám.moje máma je totiž ze Slovenska tak nám je dělá docela často i když já je s tou bryndzou moc nemusim.Jen tak s vajíčkama nebo se škvarkama sou absolutně "BEST".

pierro dne 1.2.2005
Také děláváme již leta halušky z brambor. Já použiji jen poloviční množství a přesto se nikdo nemůžeme hnout. S bryndzou i se zelím jsou výborné
Eskarína dne 11.12.2004
Chcete-li halušky zvládnout rychle, stačí koupit chlupaté knedlíky v prášku a připravit těsto dle návodu. Část těsta odpovídající jedné porci dáte na prkénko a rychle nožem odkrajujete malé kousky do vařící vody. Jakmile vyplavou, vyjmete je děrovanou naběračkou z vody a dáte na talíř, kde jste předem rozdrobili brynzu. Promícháte a posypete opečenou slaninou. Když si to trochu natrénujete, máte večeři hotovou za 15 minut. Z jednoho sáčku chlupatých knedlíků v prášku jsou tři poctivé porce halušek.
Iva dne 30.5.2003
Konečně recept na halu?ky, jak je znám od své babičky z východního Slovenska - pěkně z brambor. Výborné jsou té? s kysaným zelím, nebo jen tak lehce oma?těné. V?ichni se po nich mů?eme utlouct!
Bery dne 31.1.2002
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".