Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Ovocný dort pod sklem
(vde)
recept číslo: 2332
ovodort.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
3 vejce
150 g cukru krupice
175 g polohrubé mouky
100 ml oleje
1 lžička citronové šťávy
½ prášku do pečiva

Náplň a poleva:
500 g hroznového vína
100 g rybízu (malin, ostružin)
2 zakysané smetany
4 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 čirá poleva na dorty extra tuhá (Dr.Oetker)
2 lžíce meruňkové zavařeniny
 

Postup

Nejdříve si upečeme dortový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme olej, citrónovou šťávu a promícháme. Mouku smísíme s práškem do pečiva, ušleháme tuhý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháváme mouku a sníh. Formu na dort o průměru 28 cm vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C. Po upečení necháme vychladnout. Můžeme také koupit korpus hotový, příprava se nám tím zkrátí.
Do zakysané smetany vmícháme oba druhy cukru, dortový korpus rozdělíme podélně na poloviny. Jednu polovinu natřeme zakysanou smetanou, druhou na ni přiklopíme a tence potřeme povrch meruňkovou zavařeninou. Zavařenina nám jednak zatáhne póry dortového korpusu, jednak udělá hezký barevný podklad pod hroznové víno. Naplněný dortový korpus vrátíme do formy.
Kuličky hroznového vína pokrájíme na poloviny a poklademe na povrch potřený meruňkovou zavařeninou. Hezky vynikne, když máme třeba pár ostružin nebo trochu jinak barevného ovoce (i zmraženého) a zpestříme jím dort. Podle návodu na obalu si připravíme polevu na dorty. Abych dosáhla tuto hezkou polevu jako sklo, používám extra tuhé želé (pro tento případ žluté barvy). Práškovou směs nejdříve nasucho promísíme se dvěma lžícemi cukru, potom rozmícháme v půl litru vody a za stálého míchání přivedeme do varu. Ihned odstaviíme a za občasného míchání necháme asi 10 minut zchladnout. Nejdříve vytvoříme na povrchu dortu velmi tenkou vrstvu želé (stačí pokapat lžící) a necháme chvilku zatuhnout. Potom nalijeme zbývající želé a necháme v chladnu ztuhnout (trvá asi 1 až 2 hodiny).
Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.

Názory čtenárů

Těší mě váš pohled na češtinu, to se dnes málokde vidí a hlavně slyší. Mám ráda zvláštní a navíc zvukomalebná slova, vždyť čeština nejsou jen stručné zprávy SMS...
Česká hospodyňka dne 7.10.2008 06:50:02
Dort vypadá přímo jako umělecké dílo, asi bych ho nesvedla, ale mě zaujalo slovo "nažmachnout" - to miluju na češtině, nová slova, kterým prostě rozumíte. Přiznejte se, kdo před Gottovým "Trezorem" znal slovo "zhůvěřile"? Já ne. Olina
preclik dne 5.10.2008 21:36:19
Tak pro mě je rozmáčený korpus zkáza celého díla.Pokropit lehce alkoholem, to ano,ale těsto se nesmí"nažmachnout".Jedině u punčáku mi to nevadí.
Eva dne 5.10.2008 13:41:36
Jednou, když jsem pekla podobný dort, tak se mi první dávka želatiny s citónovou příchutí vsákla do piškotu. Od té doby to dělám naschvál a piškot provlhčím ovocnou šťávou (někdy i s přídavkem alkoholu). Je to zajímavá změna.
Iva dne 28.9.2008 13:44:59
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".