Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Likérový dort s lískovými oříšky
(cas)
recept číslo: 2174
likedo.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit
Funkce "Moje Recepty" je dostupná pouze zaregistrovaným uživatelům. Nápověda

Suroviny

Těsto:
3 vejce
120 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
100 g mletých lískových oříšků
1 lžička kypřicího prášku

Krém:
2 lžíce želatiny (Dr.Oetker)
250 g měkkého tvarohu
130 ml vaječného koňaku
50 g moučkového cukru
citrónová kůra
400 ml smetany ke šlehání

100 g brusinkového kompotu
4 lžíce nasekaných a opražených lískových ořechů na ozdobení
 

Postup

Na piškotové těsto si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s mletými ořechy a kypřicím práškem a střídavě se sněhem ji zapracujeme do žloutkového krému. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů C. Pečeme asi 25 minut (záleží na druhu trouby). Po vyjmutí z trouby necháme korpus vychladnout a potom ho vodorovně překrojíme na dvě poloviny.
Želatinu necháme nabobtnat zhruba 10 minut asi ve 4 lžících vody. Téměř tuhou želatinovou hmotu za stálého míchání zahřejeme, až se úplně rozpustí. Odstavíme ze zdroje tepla, přidáme vaječný koňak a dobře rozmícháme. Tvaroh ušleháme s cukrem, citrónovou kůrou, přidáme vaječný koňak s želatinou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
Spodní díl korpusu vložíme zpět do kovového prstence, ve kterém se pekl a potřeme jej 2/3 připraveného krému. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbylým krémem. Střed povrchu poklademe odkapaným brusinkovým kompotem. Dort uložíme alespoň na dvě hodiny do chladna, aby krém ztuhl.
Lískové oříšky nasekáme nahrubo a opražíme nasucho na pánvi. V utěrce vymneme z opečených ořechů všechny slupky. Z vychlazeného dortu sundáme kovový prstenec a oříšky posypeme okraj dortu.
A pak už jen mlsáme ….A když nám trochu krému zbyde, můžeme jej též naplnit do sklenic, proložit piškoty a kompotovaným ovocem, dozdobit a podávat jako pohár.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".