Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Staročeský kuba (houbovec)
(vde)
recept číslo: 217
kuba.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

3/4 hrnku krup
1/4 hub sušených nebo 1 hrnek čerstvých
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžička sojové omáčky
2 stroužky česneku
sůl
kmín
 

Postup

Nejdříve si musíme uvařit kroupy, a protože to není přímo triviální, tak si správné vaření krup podrobněji popíšeme. Před vařením je vhodné kroupy přes noc namočit. Vaříme je ve stejné vodě, ve které jsme je namáčeli, jinak je zbavíme vyluhovaných živin. Kroupy před vařením nesolíme, přisolíme je asi až po hodině varu. Použijeme-li sušené houby, namočíme je předem ve vodě a osmahneme na oleji. Čerstvé houby očistíme, opereme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme si cibuli, nakrájíme na kostičky a také ji osmažíme na oleji. Smícháme kroupy s houbami a osmaženou cibulkou, přidáme sůl, kmín a rozetřený česnek. Hmotu naplníme do máslem vymazané zapékací misky a zapékáme v troubě asi 20 minut. Pokrm má na vrchu zlatohnědou kůrku. Podáváme jako samostatný, vydatný pokrm. Máme-li výhrady ke kroupám (nebo spíše k jejich zdlouhavé přípravě), můžeme je nahradit houskou, navlhčenou mlékem, kterou umeleme na masovém strojku nebo rozmačkáme vidličkou.

A něco málo ke kroupám - pod pojmem kroupy se u nás rozumí výrobek z ječmene. Kroupy se vyrábějí broušením zrna, při kterém se odstraní nestravitelná slupka. Přílišným broušením se však odstraní i vrstva, která se nazývá aleuron a klíček. Tyto části zrna jsou však z hlediska výživy nejkvalitnější, obsahují nejen kvalitnější bílkoviny než jádro, ale hlavně minerální látky a vitaminy skupiny B, a proto mají být kroupy pouze špiček zbavená zrna. Kroupy malé a zakulacené nemají potřebnou biologickou hodnotu. Navíc kroupy perličky jsou většinou vyrobeny z pšenice.Kroupy jsou velmi starým pokrmem. Jsou známy nejen z rané éry křesťanství, ale i ze starověkého Řecka a Říma. Byly pravidelnou stravou vojáků a vytlačila je až jemnější pšenice. V dnešní době se kroupy používají hlavně jako zavářky do polévek

?

Názory čtenárů

Staročeský kuba se sójovkou?
tralala dne 9.12.2013 07:56:44
Ani namacet, ani nic jinak zdlouhaveho. Zalila jsem je vodou v papinaku,pridala zeleninovy bujon,privedla k varu apak nechala asi hodinu stat. Kuba z nich byl nelepsi, jakeho jsme kmd jedli.
lena dne 1.1.2013 03:45:32
Dnes jsem uvařil kroupy podle Bouvetaa zahodinu byly hotové. Vody jsem dal pětinásobek objemu krup a stačilo to. Ale od své babičky vím, že se do hrnce nemá moc vrtat, aby se nechytaly na dno. Po slití mi tam zůstala jedna!
Vlada dne 19.10.2008 16:49:23
Kroupy nejsou hrách a není třeba je namáčet a vůbec né už přes noc. V dostatečném množství vody jsou uvařeny v pohodě za slabou hodinku. Pak se slijí,(šlemovitý a výživný vývar použijeme při přípravě jiných pokrmů nebo polévek)propláchnou studenou vodou, nechají odkapat a použijí jak radí recept. Perličky, nebo trhané krupky jsou na obalu jasně značeny jako výrobky z ječmene. Tady není problém s výběrem.
Bouvet dne 16.12.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".