Jediné, co se na tomto jídle vaří, jsou brambory. A tak je oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem.
A zatím si připravujeme vlastní studený boršč. Do velké mísy nastrouháme na silnější nudličky kysané okurky (můžeme dát také čerstvou okurku)a přidáme nakládanou řepu a nasekanou naťovou cibulku. Vejce uvaříme na tvrdo a jemně nakrájená je přidáme k zelenině. Vše zalijeme kefírem, podle chuti a konzistence přidáme ještě smetanu, dochutíme pepřem a solí a dohromady pořádně promícháme. Správně má dominovat chuť kefíru a červené řepy. Podáváme v miskách jako hustou studenou polévku, k ní servírujeme vařené brambory. Je také možné ještě teplé brambory nakrájet na kostičky a přidat přímo do boršče.
Tento recept je z pořadu U nás v Evropě a je původem z Litvy. Možná jej uvítáte a zkusíte nejen v horkém létě, kam se svým charakterem hodí.