Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jeřabinový kompot s jablky
(vde)
recept číslo: 1914
jerako.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kg zralých jedlých jeřabin
1 kg očištěných jablek
kyselina citrónová
Nálev:
400 ml vody
400 g cukru
 

Postup

Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře vypereme ve studené vodě, krátce povaříme (asi 5 minut), zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Cukr rozpustíme ve vodě, tímto nálevem jeřabiny zalijeme a necháme 24 hodin proslazovat.
Druhý den omyjeme a oloupeme jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na osminky. Očištěná a nakrájená jablka vkládáme do vody s 5 g kyseliny citrónové, aby na vzduchu nezhnědla. Potom je v této vodě povaříme asi 3 až 5 minut, odcedíme a necháme okapat.
Nálev z jeřabin slijeme, jeřabiny necháme okapat a do zavařovacích sklenic střídáme vrstvu jablek a jeřabin. Nálev z jeřabin přivedeme k varu a ovoce jím zalijeme. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme (zahřát na 90 stupňů a teplotu udržovat po 20 minut).
Poznámka:
Je to dost piplačka, ale když máte hodně jeřabin i jablek, je to zase něco jiného. Nevšední kompot můžete využít nejen jako zákusek po jídle, ale třeba i do pohárů. Takto připravené jeřabiny můžete zavařit i do malých skleniček a použít k ozdobení chlebíčků či jednohubek. Výborně doplňují česnekové pomazánky.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".