Pro ty, kdo s Českou hospodyňkou občas pečou, nic nového. Jen kombinace dvou již známých a osvědčených prvků. Těsto je s malou úpravou z oblíbených Duo řezů, krém je z moučníku Tiramisu z pomazánkového másla. A výsledek je určen pro ty, kteří dávají přednost piškotovým moučníkům s trochou lahodného krému.
Na těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem. Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme papírem na pečení). Těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme, vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Necháme zchladnout.
Krém z pomazánkového másla, smetany a cukru šleháme ve šlehači, až vznikne hustá hladká hmota. Piškotový plát rozdělíme na tři stejně velké díly a pokapeme je instatní kávou smíchanou s rumem. Spodní dva díly potřeme silně krémem, přikryjeme vrchním dílem a na chvíli zatížíme prkénkem. Nakonec potřeme krémem i povrch moučníku, poprášíme kakaovým práškem a necháme vychladit. Krájíme na řezy.
Poznámka:
Místo kávy s rumem lze také tento krém kombinovat s drobným ovocem (rybízem, malinami, ostružinami), ale také s drobně nakrájeným ananasem. Ovoce však použijeme pouze do krému, který budeme dávat dovnitř moučníku.