Recept je z kuchařky Marie Janků Sandtnerové, přizpůsobený částečně současným podmínkám. Je pracnější, proto jej využívám jej spíš pro slavnostní příležitosti. Posuďte sami, zda stojí za to si dát práci s takovýmto moučníkem...
Nejprve si v misce utřeme změklé máslo, přidáme postupně žloutky jeden po druhém, cukr, špetičku soli a citronovou kůru a třeme. Vařečkou, ve šlehači to prostě není jaksi ono. Jak už jsem podotkla u jiného receptu, když musím něco třít, dívám se u toho většinou na televizi. Je to takové prokletí moderní stále spěchající ženy. Potom si ušleháme (ve šlehači) ze všech bílků tuhý sníh a postupně jej vmícháváme do utřeného těsta. Střídavě také přidáváme mouku a strouhanou housku (jemnou!!) a jemně nastrouhané mandle. Těsto mícháme jen lehce a rozetřeme je na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v dobře vytopené troubě do růžova.
Zatímco moučník chladne, připravíme si nádivku. Zde již bez milosti ušleháme ve šlehači změklé máslo, moučkový cukr a kakao, přidáme punč a strouhané mandle. Vychladlý moučník rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu potřeme nádivkou a druhou polovinou přikryjeme. Suroviny na punčovou polevu třeme (opět vařečkou) tak dlouho, až poleva zhoustne. Polevu nalijeme na moučník a necháme ztuhnout. Poté krájíme moučník na kostky, pro slavnostnější příležitosti můžeme každou kostku vložit do papírového košíčku.
?