Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Punčové čtverečky
(vde)
recept číslo: 182
punrezy.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
50 g másla
90 g moučkového cukru
špetka soli
5 vajec
citronová kůra
30 g jemné strouhanky
30 g polohrubé mouky
40 g loupaných mandlí

Nádivka:
70 g másla
100 g moučkového cukru
20 g kakaa
1/2 kávové lžičky punče
40 g loupaných mandlí

Poleva:
100 g moučkového cukru
1 lžíce vařící vody
2 lžíce punče

 

Postup

Recept je z kuchařky Marie Janků Sandtnerové, přizpůsobený částečně současným podmínkám. Je pracnější, proto jej využívám jej spíš pro slavnostní příležitosti. Posuďte sami, zda stojí za to si dát práci s takovýmto moučníkem...

Nejprve si v misce utřeme změklé máslo, přidáme postupně žloutky jeden po druhém, cukr, špetičku soli a citronovou kůru a třeme. Vařečkou, ve šlehači to prostě není jaksi ono. Jak už jsem podotkla u jiného receptu, když musím něco třít, dívám se u toho většinou na televizi. Je to takové prokletí moderní stále spěchající ženy. Potom si ušleháme (ve šlehači) ze všech bílků tuhý sníh a postupně jej vmícháváme do utřeného těsta. Střídavě také přidáváme mouku a strouhanou housku (jemnou!!) a jemně nastrouhané mandle. Těsto mícháme jen lehce a rozetřeme je na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v dobře vytopené troubě do růžova.
Zatímco moučník chladne, připravíme si nádivku. Zde již bez milosti ušleháme ve šlehači změklé máslo, moučkový cukr a kakao, přidáme punč a strouhané mandle. Vychladlý moučník rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu potřeme nádivkou a druhou polovinou přikryjeme. Suroviny na punčovou polevu třeme (opět vařečkou) tak dlouho, až poleva zhoustne. Polevu nalijeme na moučník a necháme ztuhnout. Poté krájíme moučník na kostky, pro slavnostnější příležitosti můžeme každou kostku vložit do papírového košíčku.


?

Názory čtenárů


dne 18.10.2009 16:08:54
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".