Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Variace na zapečené brambory
(vde)
recept číslo: 1812
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

750 g brambor
200 g anglické slaniny
1 velká cibule
1-2 zakysané smetany
200 g tvrdého sýra
pažitka
2 vejce
sůl
sladká paprika
máslo
1 balíček mražené zeleniny
 

Postup

Nejdříve si dáme vařit brambory. Zatímco se vaří, připravíme si ostatní suroviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu také nakrájíme na kostičky. Na pánvi si rozpustíme kousek másla, na něm orestujeme cibuli a nakrájenou slaninu. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nerozmraženou zeleninu a také orestujeme. Ale jen krátce, zelenina by neměla příliš změknout, protože se bude dále tepelně upravovat. Takto připravenou zeleninovou směs odstavíme ze zdroje tepla.
Máslem si také vytřeme zapékací misku, sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Jemně nakrájíme pažitku. Zakysané smetany slijeme dohromady, přidáme vejce, lžičku červené papriky a trochu soli. Vše promícháme nebo ušleháme.
Uvařené brambory slijeme, necháme trochu zchladnout a nakrájíme na plátky. Vyložíme jimi dno zapékací misky, na to navrstvíme zeleninovou směs, posypeme pažitkou a polovinou nastrouhaného sýra. Pokračujeme vrstvou brambor, kterou posypeme zbývajícím sýrem. Zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou. Zapékací misku lehce přikryjeme kusem alobalu (ale neutěsňujeme) a vložíme do trouby rozpálené na 220 stupňů C. Jakmile začne sýr na povrchu zlátnout, můžeme alobal odstranit a ještě chvíli dopečeme. Podáváme třeba s okurkovým salátem.
Poznámky:
Nejradši do tohoto jídla používám mraženou zeleninu WOK – Clasic. Obsahuje mimo jiné kousky brokolice, malé kukuřičky, kolečka mrkve a tato výrazně barevná zelenina dodá bramborům i hezký vzhled. Samozřejmě můžeme použít i čerstvou sezónní zeleninu.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".