Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Žemlovka s jablky*
(vde)
recept číslo: 181
zemlovka.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

300 g housek
600 ml mléka
500 g jablek
200 g polotučného tvarohu
60 g cukru
60 g másla
40 g rozinek
60 g oříšků
skořice
strouhanka
1 vejce

 

Postup

Housky nebo rohlíky (lze použít i pečivo den či dva staré) si nakrájíme na plátky a mírně navlhčíme mlékem. Jablka si oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na tenké plátky Zapékací misku si vymažeme silně máslem a vysypeme strouhankou. Na dno poklademe plátky housek a na to vrstvu nakrájených jablek, která posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a kousky tvarohu. Vrstvy v pravidelném sledu opakujeme, končíme vrstvou navlhčených housek. Povrch pokapeme ještě rozpuštěným máslem a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali jedno vejce. Pečeme v mírnější troubě asi 45 minut, občas poléváme zbylým mlékem s vajíčkem. Podáváme posypané moučkovým cukrem. Jako vhodný doplněk mohu doporučit sklenici studeného mléka.
Varianty:
Nepřátelé tvarohu jej mohou s klidným svědomím vynechat. Žemlovka má potom jinou, více jablečnou chuť. Pokud máte zbylé bílky, lze ušlehat sníh, zamíchat do něj trochu moučkového cukru a ke konci pečení jej rozetřít na žemlovku a nechat v hodně horké troubě asi 2 minuty zrůžovět.

?

Názory čtenárů

Doporučuji na tvaroh nastrouhat citronovou kůru - hezky to žemlovku provoní. Vejce vůbec nedávám, myslím, že tam není vůbec zapotřebí.
Ola dne 4.7.2009 10:18:26
Já jí dělám z veky a místo rozinek dávám mandle..mohu doporučit..můj přítel žemlovku nikdy nejedl ale ted se po ní muže utlouct:)
Tereza D. dne 3.7.2009 14:01:51
jedině z loupáků a s ořechy, nemá chybu, dokonce ji podávám návštěvám ke kávě.
marie dne 9.6.2009 06:04:12
Já jí dělám také tak, ale dělám jí ze sladkého pečiva. Dá se koupit starší zlevněná vánočka, nebo ze zbylých buchet a používám i loupáky. To se s tou z rohlíků nedá srovnat.
Věrka dne 27.1.2008
Žemlovku u nás nikomu nechutná, jen mě.
Anna dne 22.9.2004
Tak nějak ji dělávala moje maminka. Byla výborná.
Jinak u nás je to také tak. Nikdo ji nechce, tak ji ani nedělám. Ale na tu maminčinu vzpomínám.
Jana H. dne 22.9.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".