Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Svíčková z kuřete
(Ham)
recept číslo: 1774
kuresvic.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1 kuře
3 větší mrkve
2 střední petržele
1 menší celer
10 kuliček celého pepře
10 kuliček nového koření
10 kuliček jalovce
bobkový list
tymián
špek
1 citrón
sůl
ocet
500 ml smetany hladká mouka
máslo
cibule
 

Postup

Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme trochu octa a necháme vařit, až je kuře měkké.
Pak vyndáme uvařené kuře a zeleninu, do kastrolu dáme rozpustit máslo a na něj dáme orestovat na plátky nakrájenou zeleninu. Když je zelenina orestovaná, zalijeme ji přecezeným vývarem. Zeleninu i s vývarem opět přecedíme do hrnce tak, aby zelenina zůstala v sítku. Zeleninu, citrón a špek postupně dáváme do mixeru a pořádně rozmixujeme. Přidáme do vývaru a zahustíme smetanou s hladkou moukou a ještě chvilku povaříme. Na konec dochutíme podle potřeby solí nebo komu se zdá kyselejší, tak cukrem.
Kuře obereme a uděláme jednotlivé porce. Podáváme s knedlíky.
Takto vařívala svíčkovou maminka. Já jsem vyzkoušela hodně receptů z kuchařek, ale vždy jsem se vrátila k tomuto postupu.

Názory čtenárů

Taky vařím svíčkovou z kuřecího hovézí moc nemusíme,je to rychlejší chutové dobré maso se obere od kostí,dochucuji citronem a třtinovým cukrem doma mám vždy pochvalu.
Lenka dne 6.4.2012 18:07:50
Zitra to skusim k obědu.
Natalka dne 23.10.2009 20:59:10
I já dělám skoro stejně (recept po babičce) svíčkovou z králíka. Asi vyzkoušít tuto kuřecí variantu (přísun králíků je ohrožen - tchán končí s chovem), doufám, že doma uspěju.
Berry dne 23.2.2006
Skoro přesně tak dělám svíčkovou i z krůtího a je vždy super, ten tymián tam dodá tu zvláštní, babičkovskou chuť omáčky.
Maj dne 22.2.2006
Já to hodně podobně dělám i z králíka podle receptu mojí maminky a je moc dobrá.

Simona dne 22.2.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".