Pokud budeme používat čerstvá rajčata, nařízneme je do křížku, spaříme v horké vodě, oloupeme a nasekáme. V zimním období můžeme použít konzervovaná rajčata, již jsou nakrájená, takže konzervu stačí jen otevřít. Očistíme si žampiony a nakrájíme je na plátky. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.
Na hlubší pánvi rozpálíme trochu oleje a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, pokrájená rajčata a snítku petrželky nebo bazalky. Přikryjeme pokličkou a necháme zvolna dusit asi 30 minut. Na jiné pánvi si rozpálíme trochu oleje a na něm orestujeme pokrájené žampiony. Ke konci přípravy je přidáme do omáčky stejně jako nakrájené olivy a kousky tuňáka.
Ve velkém hrnci v osolené vodě si uvaříme nudle podle návodu na obalu, zcedíme je a promícháme s omáčkou. Těstoviny na talíři posypeme parmezánem a jemně nasekanou zelenou petrželkou (nebo bazalkou).