Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Punčové řezy
(Han)
recept číslo: 1619
purezy.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Piškot:
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku cukru
3 vejce
2 lžíce másla
pár kapek vanilky

Směs na namáčení:
¼ hrnku vody
¼ hrnku cukru krupice
3 lžíce rumu (nebo rumová esence)
4 kapky červeného potravinářského barviva
rybízová zavařenina

Poleva:
½ hrníčku moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Forma o šířce 9 cm a výšce minimálně 6 cm
 

Postup

Den až dva před podáváním moučníku si upečeme piškot jako na roládu – asi 2 cm vysoký.
Jakoukoliv formu nebo nádobu o šířce asi 9 cm a výšce asi 6 cm (na délce nezáleží), vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou si samozřejmě ustřihneme o něco větší, než jsou rozměry nádoby. Fólie nám dobře poslouží při vyjmutí řezů z formy.
Do mělké misky si odměříme ¼ hrníčku vody a ¼ hrníčku cukru a rum, promícháme. Z toho ¼ oddělíme do jiné mělké misky nebo na hluboký talíř, přidáme 4 kapky červeného potravinářského barviva a promícháme. Do těchto dvou směsí budeme namáčet části piškotového plátu a rovnat je do připravené formy.
Z upečeného piškotového plátu nakrájíme nejdříve dva pláty o velikosti dna formy a dále podlouhlé pláty 3 x 3 x délka vaší formy (v této chvíli vyložené fólií).
Nejprve namočíme 1. velký plát, vložíme ho na dno formy a pomažeme slabě rybízovou zavřeninou. Dále namočíme 2 kvádříky do nebarveného roztoku a přiložíme je ke stranám formy. Doprostřed dáme kvádřík namočený v červeném roztoku a opět pomažeme zavařeninou. Totéž můžeme opakovat ještě jednou vrstvou, ale kvádříky obarvíme obráceně tj. červené přijdou na stranu formy. Ukončíme druhým velkým plátem namočeným v bezbarvém roztoku. Potom už jen přehneme fólii přes vršek, zatížíme a dáme alespoň na 4 hodiny (ale nejlépe na noc) do ledničky. S pomocí fólie vyklopíme z formy a potřeme citrónovou polevou, kterou připravíme utřením cukru a citrónové šťávy.
Popis je sice dlouhý a vypadá složitě, ale ve skutečnosti není příliš pracný. Jde prakticky vtipně nakrájený a hezky poskládaný piškot, namáčený v cukrovém (a obarveném) roztoku.
Poznámka:
Recept zaslala p. Hanušová. Když jsem tento recept zkoušela, upekla jsem si piškot dle vlastního receptu a ze 4 vajec, protože ho umím skoro zpaměti a mám s ním dobré zkušenosti. Jinak jsem postupovala podle návodu a občas narazila na nějaké to úskalí. Roztoky (bílý i červený) je třeba dát do mělkého talíře, aby se nakrájené hranolky či pláty daly dobře namáčet z obou stran a nepolámaly se. Pokud máte tvrdší rybízovou marmeládu, předem si ji rozetřete, aby se dala dobře natírat (případně rozehřejte s kapkou vody a romíchejte). Narazit můžete i u červeného barviva - já jsem použila potravinářské barvivo v prášku, které jsem koupila v obchodním domě TESCO. A do polevy na potření jsem dala 3 lžíce citronové šťávy, jedna se mi zdála hodně málo. Výsledek viz fotografie.

Názory čtenárů

no me se tenhle vzhledově moc nelibi je divnej paapa
hanka dne 27.9.2006
chystam se poprve udelat punocvy dort svemu priteli k narozeninam a tak doufam ze se mi podari. jedinne co sse mi nezda jsouty platy... neni mozne je preba rozlamat a namocene je udelat jako placicky? jsem veliky nemotora a tak si myslim ze by to mohlo byt i snazsi a textura dortu by pak byla zajimavejsi. a co pouziti jineho barviva?.. jelikoz ma pritel rad hnedou , zelenou a oranzovou, mohlo by ono barvivo vytvaret i hezkou "maskacovitou" texturu. napiste mi nekdo co si o tom myslite na katchitka@seznam.cz na tento web sem narazila nahodne a tak nepocitam s tim ze sem v nejblizsi dobe zajdu. Predem dekuju a za kazdou radu budu rada.
Katchitka 20 dne 29.5.2006
Tak tohle vyzkouším,velice se to podobá těm kupovaným řezům - a domácí jsou domácí.
dne 22.7.2005
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".