Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Koblihy
(kni)
recept číslo: 1523
ss.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
60 g másla
4 žloutky
250 ml mléka
3 lžíce rumu
35 g droždí
marmeláda (meruňková, rybízová)
sůl
mouka na vyválení
tuk na smažení
 

Postup

Droždí smícháme se lžící cukru, přidáme 4 lžíce vlažného mléka, promícháme, poprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo utřeme s cukrem, postupně vmícháme jeden žloutek za druhým a napěníme. V míse promícháme obojí mouku se solí, přidáme rum, vykynutý kvásek, zbytek vlahého mléka a zaděláme těsto. Vařečkou jej dobře vypracujeme, až je hladké a tvoří se na něm puchýřky. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto ještě jednou promícháme. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválíme stejně velké pláty o tloušťce asi 8 milimetrů. Na jeden plát lehce naznačíme tvořítkem kroužky a doprostřed každého kroužku dáme malou kupičku marmelády. Opatrně překryjeme druhým plátem (pomoučenou stranu dáme nahoru!) a kolem vyvýšených míst těsto opatrně prsty přimáčkneme, aby se oba pláty dobře spojily. Potom již tvořítkem vykrajujeme koblihy. Přeložíme je na pomoučené prkénko, přikryjeme utěrkou a znovu necháme vykynout.
Smažíme ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje. Vykynutou koblihu před smažením oprášíme od mouky, na vrchní straně vymáčkneme důlek a touto stranou vkládáme koblihu do rozpáleného tuku. Koblihy by se neměly při smažení dotýkat, necháme kolem nich hodně prostoru, počítáme s tím, že hodně nakynou. Koblihu asi po dvou minutách smažení obrátíme (nejlépe se to dělá drátěným očkem – snadno jej získáte ze starého kovového sítka) a osmažíme na druhé straně. Teplé osmažené koblihy nikdy neskládáme na sebe, necháme je vychladnout nejlépe na drátěné podložce. Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.
Obdobně zpracujeme další části těsta i odkrojky. Do posledních kousků těsta můžeme přidat rozinky, zpracovat v bochánek, nechat trochu vykynout, rozdělit na kousky, vyválet z nich válečky, stočit je do spirály, nechat vykynout a potom po obou stranách usmažit v tuku.
Poznámka:
Z uvedeného množství je asi 35 koblih. Pečení koblih je poměrně náročné, skrývá dost úskalí a vyžaduje trpělivost i zručnost a dobrou organizaci práce. Pokud se do toho pustíte, dbejte na to, abyste nepoužívali studené suroviny ani studené nářadí. Koblihy chtějí teplo a péči. A rozhodně se je nevyplatí dělat kvůli dvěma kouskům. Ty si radši kupte v dobré pekárně.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".