Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Kynuté knedlíky s různými náplněmi
(vde)
recept číslo: 151
ryknedle.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

600 g hrubé mouky
20 g droždí
sůl
3/8 litru mléka
2 žloutky
10 g Ramy

švestková povidla
tvaroh na posypání
cukr na posypání

 

Postup

Těsto na kynuté knedlíky připravujeme obdobně jako ostatní kynutá kvasnicová těsta. S přípravou musíme začít zhruba o dvě hodiny dříve, než plánujeme dokončení jídla. Nejdříve si odvážíme hrubou mouku a necháme ji stát v teple. Ohřejeme si mléko na teplotu lidského těla, dáme do něj půl lžičky cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme v teple kynout. Do mouky zatím přidáme žloutky. sůl a 10 g rozměklé Ramy. Přilijeme vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto. Ponecháme je kynout pod utěrkou až zkruba zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto dále zpracováváme na pomoučeném vále. Odkrajujeme z něj lžící kousky těsta a tvarujeme je dlaněmi do pravidelných kuliček. Každou z nich, ještě prázdnou, položíme na vál a během přípravy dalších kuliček ty předcházející znovu pomalu kynou. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, začneme znovu od prvních vytvořených bochánků a plníme je náplní. Náplň pečlivě uzavřeme, knedlík lehce dotvarujeme a opět položíme na vál. Do velkého kastrolu si dáme vařit osolenou vodu a počítáme, že výše uvedené množství knedlíků budeme vařit nadvakrát. Než se voda začne vařit, dokončíme plnění ostatních knedlíků. První polovinu knedlíků vhodíme do vařící vody, vařečkou oddělíme ode dna a přiklopíme pokličkou, než se voda znovu uvede do varu. Od doby varu vaříme knedlíky 5 až 8 minut pod poodkrytou pokličkou. Doba varu je závislá na jejich velikosti. Nejsme-li si příliš jisti, vylovíme drátěnnou naběračkou jeden knedlík, rozřízneme ostrým nožem a na řezu si ověříme si, zda je uvařený. Knedlíky vyndaváme drátěnnou naběračkou rychle za sebou, pokládáme je na připravené talíře a ihned propíchneme každý knedlík alespoň jednou vidličkou. Jen tak zůstanou knedlíky krásně nadýchané. Podáváme je posypané moučkový cukrem a strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem. Někde je zvykem sypat knedlíky cukrem se skořicí, viděla jsem i knedlíky ozdobené kopečkem šlehačky místo tvarohu.
Různé obměny náplně knedlíků:
 švestková povidla (nejznámější náplň, ale dnes poměrně drahá)
 jakákoliv jiná povidla (jablečná, hrušková)
 borůvky (lze použít i mražené, při plnění knedlíku se přidává do každého i malinko cukru)
 rybíz (lze použít i mražený, ale cukru se dovnitř přidává trochu více)
 meruňky (já používám dvě poloviny vyloupaných meruněk a místo pecky dávám také trochu cukru)
 višně (také lze použít mražené, ale nutno přisladit)

?

Názory čtenárů

jak v páře?Jak to dlouho trvá a tak? Prosím o bližší info
jája dne 5.1.2006
Do většího kastrolu dám vodu a přikryji plátnem nebo nějakým bílým hadrem. Obtočím provázkem nebo gumičkou tak, aby plátno bylo napnuté a na to dám o něco menší hrnec. Postavím na sporák a dám vyřit. Když se voda vaří a vytváří páru , uberu plyn a plátno pokladu knedlíky. počet je podle velikosti hrnce. Vařím asi 10 minut nebo velikosti knedlíků. To se musí odzkoušet.Když jsou menší stačí 8 minut. Jsou opravdu výborné.
J.Hamalova dne 5.1.2006
Kynuté knedlíky dělám v páře. Jsou nadýchanější.
Jana H. dne 19.9.2004
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".