Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Perníkový hřbet
(Eng)
recept číslo: 1507
aplecak.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
3 jablka
150 g tuku (Hera)
150 g cukru krupice
2 vejce
240 g polohrubé mouky
½ lžičky koření do perníku
1 lžička jedlé sody
½ lžičky skořice
špetka soli
60 g rozinek
60 g kandovaného ovoce
šťáva z poloviny citronu

Poleva:
1 čokoláda na vaření
1 lžíce ztuženého tuku (Omega)
1 lžíce moučkového cukru
 

Postup

Nejdříve třeme změklý tuk s cukrem (může se použít i hnědý cukr, řezy potom mají výraznější chuť). Když vytvoříme hustou pěnu, postupně přidáme vejce a stále třeme. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, jemně je nakrouháme a pokapeme citronovou šťávou. V misce rozmícháme mouku s kořením do perníku, jedlou sodou, skořicí a solí, přidáme utřenou hmotu, promícháme a nakonec přidáme sušené ovoce a nastrouhaná jablka. Opět promícháme. Formu na srnčí hřbet si vytřeme tukem a vysypeme moukou, těsto do ní rovnoměrně rozprostřeme a naplněnou formu dáme do trouby vyhřáté asi na 180 stupňů. Pečeme zvolna asi 45 minut. Před vyjmutím z trouby odzkoušíme špejlí, zda je moučník již upečený. Po vyjmutí necháme moučník ještě asi 15 minut ve formě a teprve potom vyklopíme – nejlépe na drátěnou mřížku. Po vychladnutí ho polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kousky kandovaného ovoce.
Příprava jednoduché čokoládové polevy:
Do kastrolku nad párou rozlámeme čokoládu na vaření, přidáme lžíci cukru a ztuženého tuku a necháme rozpustit. Jakmile je čokoládová poleva hladká, natíráme ji na vychladlý moučník. Pokud máte hladkou formu, jde to nejlépe širokým příborovým nožem, kterým se dá poleva z vrchu roztírat i na strany.

Názory čtenárů


matej dne 4.11.2010 17:11:10
Vynikající, vláčný perník, právě jsem ho udělala a už je půlka pryč.Ta jablka jsou tam moc dobrá!!!
Danica dne 26.10.2009 13:25:14
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".