Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablkové řezy*
(vde)
recept číslo: 15
rezyjabko.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

Těsto:
150g Ramy
200 g cukru krupice
1 vejce
600g hladké mouky 1 prášek do pečiva 1 dcl mléka

Náplň:
hrubá mouka
cukr
skořice
1 kg jablek
rozinky
strouhanka
(strouhané oříšky)


 

Postup

Jablka oloupeme a rozkrájíme na plátky. Opereme a namočíme si rozinky. Suroviny na těsto zpracujeme rukama až vznikne hladké tužší těsto. Připravíme si hlubší plech - vymastíme jej a vysypeme hrubou moukou. Z poloviny těsta vyválíme plát, položíme na plech a srovnáme jej tak, aby vyplňoval celou plochu. Posypeme jej strouhankou, na to položíme vrstvu nakrájených jablek, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a případně i nasekanými oříšky. Pokryjeme druhým plátem těsta, který přitiskneme i v krajích (rukou nebo malým válečkem). Vrchní plát těsta potřeme mlékem a řídce propícháme vidličkou. Pečeme v troubě do chvíle, kdy moučník začne od krajů červenat. Vychladlý krájíme na řezy.

Poznámka:
Jde o jakousi obdobu jablkového závinu. Tento způsob přípravy je vhodný pro zapřísáhlé odpůrce závinů a zároveň pěstitele jabloní. Výhodou je poměrně velké množství moučníku a méně pracná příprava proti závinu. Zůstane-li náhodou několik řezů do dalšího dne, krásně zvhlhne a získá tím novou chuť.

Názory čtenárů

no vážně to vypadá skvěle.j
jiřina marie dne 1.4.2008 15:59:21
Z uvedeného množství lze udělat řezy na velký obdélníkový plech. Z polovičního množství dělám křehký koláč do středně velké kulaté formy. Těsto je výborné, křehké i druhý den. Místo Ramy používám máslo nebo Heru.
Marci dne 27.10.2007
Řezy jsem už pekla dvakrát, podruhé jsem přidala jedno vajíčko a těsto se mi zdálo lépe zpracovatelné a vláčnější. Jsou výborné a rychle hotové. A spotřebují se méně kvalitní jablka, kterých je teď dost a dost (u těch, co mají svou jabloň).
Iva dne 5.10.2004
Mnjam mnjam!
Anonymous ze c. 109 dne 29.9.2000
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".