Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Máslová štola
(kni)
recept číslo: 1474
stola.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
150 g změklého másla
100 g moučkového cukru
3 žloutky
40 g droždí
1/8 l mléka
sůl
špetka muškátového květu
vanilkový cukr
70 g oloupaných mandlí
70 g rozinek
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
 

Postup

Ze všeho nejdříve si odvážíme potřebné množství másla, rozkrájíme ho na kousky a necháme v teple důkladně změknout. Je to důležité, protože jinak se máslo nedá dobře utřít.
Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 4 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce hrubé mouky, společně rozmícháme a necháme kynout na teplém místě.
Změklé máslo třeme s cukrem a postupně přidáváme jeden žloutek za druhým. Třeme tak dlouho, až se vytvoří jemná pěna. Poté přidáme mouku promíchanou se solí, vlažné mléko, vykynutý kvásek, muškátový květ a vanilkový cukr a důkladně vymícháme těsto. Mělo by být hladké a lesklé a nemělo by se lepit na mísu. Nakonec do něj přidáme oloupané a případně nasekané mandle a rozinky propláchnuté vodou a těsto propracujeme tak, aby se rozinky a mandle rovnoměrně rozptýlily. Vypracované těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Kynutí trvá zhruba 2 hodiny.
Vyhřejeme si troubu na 200 stupňů C. Plech vyložíme papírem na pečení. Z těsta si vyválíme dlouhý plát vysoký asi 1,5 cm, přeložíme jej na plech, hranou dlaně vytvoříme asi v jedné třetině plátu podélnou prohlubeň a užší část plátu přeložíme přes širší. Štolu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Asi po 5 minutách příkon snížíme a dopékáme při teplotě asi 180 stupňů C. Upečenou teplou štolu potřeme rozehřátým máslem, rovnoměrně posypeme moučkovým cukrem, opět potřeme rozehřátým máslem a opět pocukrujeme.
Poznámky:
Těsto je prakticky stejné jako na vánočku, ale vlastní tvarování štoly je jednodušší než pletení vánočky. Závěrečná úprava vytvoří na povrchu příjemně sladkou vrstvu a tou se vlastně odliší výsledná chuť tohoto pečiva.

Názory čtenárů

Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".