Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na plátky. V kastrolu si rozpálíme olej a na něm orestujeme cibuli. Přidáme maso a za občasného zamíchání ho také orestujeme. Poté ho osolíme, přidáme rozdrcené jalovčinky, celé bobkové listy, mletý pepř. Promícháme, přelijeme vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme nejméně hodinu. Občas zkontrolujeme, v případě potřeby podlijeme. Ke konci dušení přidáme kečup a trochu papriky (není nutné, ale omáčka má pak lepší barvu), instatní jíšku a tlučený hřebíček.
Jako přílohu můžeme použít bramborové knedlíky – v našem případě chlupaté knedlíky. Ty připravíme dle návodu na obalu a necháme je vychladnout. Mrkev očistíme, nakrájíme nahrubo a povaříme v osolené vodě s malým kouskem másla asi 7 minut. Necháme také zchladnout. Těsně před servírováním guláše rozpálíme na pánvi asi lžíci másla a chlupaté knedlíky promíchané s mrkví na něm opečeme.