Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Placky z vařených brambor*
(vde)
recept číslo: 144
plackybr.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

1,5 kg brambor
200 g hrubé mouky
2 vajíčka
1 lžíčka soli
(200 g uzeniny)
 

Postup

Brambory pečlivě omyjeme a dáme je vařit ve slupce do osolené vody. Ještě teplé je oloupeme a rozmačkáme nebo jemně nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, vajíčka a sůl a rukama zpracujeme na vále v těsto. Pokud se nám zdá těsto příliš řídké, můžeme ještě přidat trochu mouky. V tomto okamžiku se také můžeme rozhodnout, zda do těsta budeme přidávat uzeninu - pokud ano, rozkrájíme si ji na malé kostičky (můžeme použít jakoukoliv měkkou uzeninu nebo i zbytky uzeného masa) a zapracujeme do těsta. Z těsta vykrajujeme polévkovou lžící větší kusy, rukama z nich vytvoříme hladkou kuličku a tu rozválíme na vále v mouce na placku asi 7 mm silnou. Placku potom přeneseme na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Jakmile placka na pečené straně zčervená, otočíme ji a upečeme i po druhé straně. Podáváme teplé, v případě, že jsou bez uzeniny, lze na každou placku dát i tenký plátek syrového másla.
Upozornění!
Množství stačí pro čtyřčlennou přiměřeně hladovou rodinu k večeři. Při pečení hrozně voní, nedočkavé strávníky je třeba odhánět od trouby.

?

Názory čtenárů

Tak mám 15 podložek pod křivý stůl. Měl jsem jít raději na jídlo ven :-) Přitom od babi jsou moc dobré.
Hju dne 4.11.2012 23:08:54
Tyto placky dělá moje maminka na holé plotně sporáku pomaže je rozpuštěným máslem a posype mletým mákem smíchaným s mletým cukrem.Jsou výborné.
Alois dne 11.10.2008 dne 11.10.2008 19:09:51
Placky z brambor dělávám taky, ale přidávám česnek a buď namočené sušené houby- šetřit nemusíme, nebo kysané zelí,nijak ho předem neupravuji, jen nasekám na drobno a taky s ním nešetřím.Jsou syté a mizí rychle.
šikulka dne 25.7.2007
Tyto placky dělám často, máme je moc rádi, dávám do těsta dost promnuté majoránky - zkuste. K plackám mám chutná kysané zelí nebo zeleninový salát buď čerstvý nebo sterilovaný.
babča perníkářka dne 16.1.2007
Jo, tyhle placky jsou dobré. Ještě lepší je, když se uzenina osmahne na cibulce. MŇAM.
Marta dne 4.5.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".