Nabízíme


Počet přístupů

pocitadlo
Jablečný koláč
(Ang)
recept číslo: 1401
appleca.jpg
Boduj Posli recept emailem Vytiskni recept Názory Není dostupné, musíte se přihlásit

Suroviny

200 g jablečného pyré
150 g másla
150 g cukru krupice
2 vejce
200 g polohrubé mouky
½ lžičky skořice
1 lžička jedlé sody
špetka soli
60 g rozinek
60 g kandovaného ovoce (třešně)
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
1 lžička moučkového cukru na posypání
tuk a mouka na vymazání formy

 

Postup

Nejdříve si připravíme jablečné pyré, protože ho do těsta můžeme přidávat až vychladlé. Na jeho přípravu lze použít i méně kvalitní jablka – ta oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí a necháme podusit, až se jablka změknou. Potom je odstavíme ze zdroje tepla, přimícháme šťávu z poloviny citronu a citronovou kůru a necháme vychladnout.
Na těsto třeme nejdříve změklé máslo s cukrem. Když je směs hladká, postupně zatřeme jedno vejce po druhém. Do mouky promícháme špetku soli a jedlou sodu a přidáme k utřené směsi. Dále přimícháme rozinky (mohou být namočené v rumu) a kandované ovoce (větší kousky nakrájíme) a opět promícháme. Nakonec vmícháme zchladlé jablečné pyré. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy vytřené tukem a vysypané moukou. Pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů C po dobu asi 45 minut. Moučník musí být dostatečně propečený, měl by se oddělovat od okrajů formy. Po vyjmutí z trouby ho necháme zchladnout na drátěné mřížce. Před podáváním jeho povrch můžeme ozdobně pocukrovat.
Poznámky:
Moučník je kyprý, vláčný a má jemně aromatickou chuť ovoce.
Tento recept pochází ze sbírky starých anglických receptů, mírně jsem jej upravila na naše poměry. Vynechala jsem ½ lžičky směsi koření (ground mixed spice), protože netuším, o jakou směs by mohlo jít. Koření do perníku? Umí někdo poradit?

Názory čtenárů

Ground mixed spice je smes mleteho koriandru, skorice, zazvoru, hrebiceku, kminu, fenyklu, muskatoveho orisku, koproveho seminka a kurkumy. (Nektere recepty uvadeji jen skorici, hrebicek, zazvor, musk. orisek, nove koreni a pepr.) Toto koreni se pouziva do vanocniho pudingu, ale take do kolacu a susenek. Hodne zdaru pri peceni dobrot. :-)
Marci dne 29.10.2006
Dělám ho často. Je opravdu dobrý.
Lenka dne 28.10.2006
Je to hezké, asi to upečeme...s taťkou!
Aneta Mikešová dne 16.8.2006
Je to hezké, asi to upečeme...s taťkou!
Aneta Mikešová dne 16.8.2006
Váš názor:
Kontrolní kód* - třetí písmeno abecedy:
Podpis:


* Kontrolní kód je nutné zadat jako ochrana proti "spam robotům".