Čočku namočíme předem na několik hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, zalijeme ji čerstvou vodou a uvaříme do měkka. Zatím nesolíme. Oloupanou cibuli si nakrájíme na kostičky a stroužky česneku na plátky. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nakrájíme. Na pánvi si rozpálíme olej, česnek a cibuli na něm orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata, sůl a pepř a vše dusíme, až vše změkne a zhoustne. Měkkou čočku zcedíme, vmícháme do ní rajčatovou směs, přidáme sůl, tymián a nasekanou zelenou petrželku a společně ještě chvíli prohřejeme. Takto upravenou čočku podáváme s ohřátým či grilovaným párkem nebo jinou vhodnou uzeninou.
Poznámky:
V zimním období můžeme čerstvá rajčata nahradit konzervovanými loupanými rajčaty. Jsou levná a prakticky připravená k použití. V létě samozřejmě použijeme čerstvá rajčata a máme-li možnost, i čerstvé bylinky.