Vepřové řízky lehce naklepeme a každý rozkrojíme na 4 dílky. Na každý dáme lísteček šalvěje. Slaninu nakrájíme na plátky o velikosti dílků masa, každý plátek slaniny položíme na lísteček šalvěje na maso a dobře upevníme párátkem. V pánvi se silným dnem rozehřejeme přepuštěné máslo a malé medailónky na něm po každé straně nejméně 2 - 3 minuty opékáme. Opepříme je, vyjmeme z pánve a necháme na teple. Podle velikosti pánve vkládáme na její dno jenom tolik kousků masa, aby se skutečně opékaly a ne dusily ve vlastní šťávě. (Pánev má být stále rozpálená). Šťávu z medailónků zalijeme vínem, promícháme a přidáme k ní kysanou krémovitou smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Omáčku prohřejeme, ale už nevaříme a hned ji přelijeme přes medailónky. Nemáme-li čerstvou šalvěj, můžeme použít i sušenou. Stačí, ponoříme-li ji krátce před použitím do lžíce bílého vína. Tímto způsobem lze upravit i maso telecí a drůbeží. Medailónky podáváme s bílou vekou, ale i s vařenou rýží nebo těstovinami, a s některým z čerstvých zeleninových salátů. (V Itálii se pije k těmto medailónkům červené víno Chianti, u nás bychom mohli podat červené vavřinecké nebo bílý vlašský ryzlink.)
Poznámka:
Na obrázku jsou použita jako příloha k masu rajčata zapečená se sýrem.